latinica  ћирилица
25/04/2023 |  09:23 ⇒ 11:27 | Аутор: РТРС

ПДП: Милашиновићева кадар СНСД-а

Партија демократског прогреса демантовала је наводе да је Тања Милашиновић, која је била уздржана приликом гласања о чланству тзв. Косова у Савјету Европе, кадар ове партије.
ПДП - Фото: РТРС
ПДПФото: РТРС

Из ПДП-а су саопштили да је увидом у биографију Милашиновићеве јасно да кадрови ПДП-а немају никакве везе са њеним именовањима на раније ни на тренутну позицију.

У саопштењу наводе да је Милашиновићева каријеру почела као помоћник министра у Министарству за економске односе са иностранством Републике Српске 1998. године, односно у првој Влади Милорада Додика.

Додају да је за отправника послова у Мисију БиХ при ЕУ у Бриселу именована 2001. године, у вријеме када је министар иностраних послова био Златко Лагумџија, а члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Живко Радишић из Социјалистичке партије. За амбасадора у Лондону именована је у вријеме Борисава Паравца, као члана Предсједништва из Републике Српске, а познато је да је Предсједништво надлежно да именује амбасадоре, наводи се у саопштењу.

- Занимљиво је да је тај "кадар ПДП-а", који је каријеру почео у Влади Милорада Додика, за амбасадора у Аустрији, једној од земаља које су најзначајнији трговински партнера БиХ, именована 2012. године од стране српског члана Предсједништва из СНСД-а Небојше Радмановића. Још је занимљивије да је по повратку из Беча, у вријеме када су српски члан Предсједништва БиХ и министар иностраних послова БиХ били Младен Иванић и Игор Црнадак, Милашиновићева остала у сједишту МИП и као "кадар ПДП-а" није именована на неку инострану дестинацију. Именовање у Стразбур је услиједило тек по повратку СНСД-а у Предсједништво БиХ, односно вођење вањске политике - навели су из ПДП-а.

Након саопштења ПДП-а, услиједила је писана изјава потпредсједника ове странке Игора Црнатка у којој је навео да је Милашиновићева кадар СНСД-а.

Црнадак је истакао да је јучерашња сједница Комитета министара Савјета Европе "показала колико је штетно, опасно и понижавајуће дјеловање СНСД-а у заједничким институцијама БиХ".

- Срамота и Жељке Цвијановић и Милорада Додика не може бити већа од ове, када су на сцени најстарије и највеће европске институције радили против Србије - рекао је Црнадак.

Он је рекао и да је Милашиновићева, која је гласала на сједници најмање крива, јер је, како каже, само испуњавала налог највиших функционера, који је био супротан ставу и Републике Српске и БиХ, да не признајемо тзв. Косово.

- У високој политици, на овако важним међународним форумима, нема случајности и ништа се не препушта случају - истиче Црнадак.

Црнадак каже и да "јавност Републике Српске мора знати да је ово била свјесна акција СНСД-а и зато се они налазе на највишем могућем степену издаје".

- Кад у истом дану Зоран Милановић каже да је ХВО зликовце одликовао уз дату ријеч Милорада Додика да слободно дође у Дервенту и када СНСД не гласа против уласка тзв. Косова у Савјет Европе, онда нема сумње да Додик, СНСД и њихова коалиција воде издајничку политику, директно усмјерену против властитог народа и против Србије - рекао Црнадак.