latinica  ћирилица
26/04/2023 |  12:45 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

Жунић: Уставни суд БиХ постао фактор дестабилизације; Позив српским судијама (ВИДЕО)

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић образложио је данас, на посебној сједници Парламента, Информацију о закључцима Народне скупштине Републике Српске од 17. фебруара 2020. године о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ и Информацију о закључцима Народне скупштине Републике Српске усвојеним 10. децембра 2021. године.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Жунић је рекао да се Уставни суд БиХ од уставобранитеља трансформисао у уставотворца и тако постао фактор дестабилизације, а правним актима ставио се изнад својих овлашћења и постао политичко оружје за разграђивање правног поретка Републике Српске.

Жунић је истакао да је опстанак БиХ једино могућ повратком Уставног суда БиХ у његове надлежности, наводећи да ће, док се то не деси, Народна скупштина позвати судије из реда српског народа да поднесу оставке у том суду док овај парламент не одлучи другачије.

Он је истакао да једна од најважнијих одлука - покушај Уставног суда БиХ да укине 9. јануар као Дан Републике Српске, представља примјер извртања историјских чињеница и креирања одговорности за грађански рат у БиХ.

Жунић је подсјетио да је Народна скупштина на посебној сједници, одржаној 17. фебруара 2020. године, донијела закључке о Информацији о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ, којим поред осталог НСРС обавезује све институције Српске да не прихватају и не спроводе било какве будуће антидејтонске одлуке Уставног суда БиХ.

Жунић је рекао да су надлежности Уставног суда БиХ прописане Уставом, по коме је овај суд имао изворно шест надлежности.

Подсјећамо, у Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине на чијем дневном реду се налазе двије тачке - Информација о закључцима Народне скупштине Републике Српске од 17. фебруара 2020. године о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ и Информација о закључцима Народне скупштине Републике Српске усвојеним 10. децембра 2021. године.