latinica  ћирилица
26/04/2023 |  19:31 ⇒ 27/04/2023 | 11:19 | Аутор: РТРС

Народна скупштина: Судија из Републике Српске да се повуче из Уставног суда БиХ (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је закључке којима се позива судија из реда српског народа да се повуче из Уставног суда БиХ. Задужују се посланици из Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да у што краћем року припреме и у парламентарну процедуру упуте Закон о Уставном суду БиХ, којим ће се дефинисати састав тог суда без страних судија. Опозиција је била против. Закључци би требало на снагу да ступе сутра.
НС РС - сједница  (Фотo: narodnaskupstinars.net) -
НС РС - сједница (Фотo: narodnaskupstinars.net)

Закључци НСРС:

1. Народна скупштина Републике Српске позвала је судије Уставног суда БиХ из реда српског народа да поднесу оставку док парламент Српске не одлучи другачије.

2. Народна скупштина Републике Српске задужује посланике из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да у што краћем року припреме и упуте у парламентарну процедуру Закон о Уставном суду БиХ, којим ће се дефинисати састав Уставног суда БиХ без страних судија.

3. Закључак о усвајању Информације о закључцима Народне скупштине Републике Српске усвојеним 10. децембра 2021. године.

Укинути су и рокови за повлачење сагласности о пренесеним надлежностима у области индиректног опорезивања, правосуђа, одбране и безбједности. То ће, како се наводи, омогућити Влади да акте о враћању надлежности упути у скупштинску процедуру, када то буде неопходно за заштиту и опстанак Републике Српске.

Гласањем да се у Српској не проводе одлуке Уставног суда БиХ и да се из њега повуче српски судија, владајућа коалиција поручила је да не прихвата селективну правду и неуставне одлуке овог суда, на чијем удару је, кажу, српски народ и имовина Српске.

Упркос јединственом ставу да је дјеловање Уставног суда БиХ неуставно и усмјерено на развлашћивање Српске, посланицима опозиције је спорно што нису испоштовани закључци Народне скупштине о неуставном дјеловању Уставног суда БиХ из фебруара 2020. године и враћању надлежности, из децембра 2021.

Из владајуће коалиције указали су да закључци о враћању надлежности остају, али се укидају рокови за реализацију. То ће, наводе, омогућити Влади да акте о враћању надлежности упути у скупштинску процедуру, када то буде неопходно за заштиту и опстанак Републике Српске

Усвојен је и закључак којим Народна скупштина Републчике Српске задужује посланике из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да у што краћем року припреме и упуте у парламентарну процедуру Закон о Уставном суду БиХ, којим ће се дефинисати састав Уставног суда БиХ без страних судија.

Овај закључак предложили су клубови посланика СНСД-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске, НПС-а, СПС-а и ДНС-а.

Народна скупштина усвојила је и закључак о усвајању Информације о закључцима Народне скупштине Републике Српске усвојеним 10. децембра 2021. године.

Предсједник парламента Републике Српске Ненад Стевандић закључио је рад шесте посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске.