latinica  ћирилица
27/04/2023 |  11:30 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Рачић: БиХ не треба да буде пасивни посматрач, него дио тржишта од 18 милиона људи

Предсједник организационог одбора Јахорина економског форума Горан Рачић рекао је на отварању овог скупа да БиХ себи не би смјела дозволити да буде пасивни посматрач, већ да буде дио интегрисаног тржишта од 18 милиона људи у којем се људи, капитал и пренос знања слободно крећу.
Горан Рачић - Фото:
Горан РачићФото:

Рачић је истакао да, иако је иницијатива "Отворени Балкан" коју су основале Србија, Сјеверна Македонија и Албанија, заснована на економским принципима, она није наишла на одобравање осталих земаља региона.

- Позната је чињеница да је Република Српска прихватила "Отворени Балкан", а разлози за одбијање из ФБиХ су политичке природе. У овом моменту охрабрује чињеница да је новоизабрани предсједник Црне Горе /Јаков Милатовић/ изразио спремност да ова земља буде дио "Отвореног Балкана" - нагласио је Рачић.

Према његовим ријечима све земље Балкана као један од приоритета спољне политике наводе регионалну сарадњу, а у овом тренутку постоји више од десет споразума којима се регулише регионална интеграција у ЕУ, а тренутно најзначајније су иницијативе "Берлински процес" и "Отворени Балкан".

- Берлински процес је међудржавна иницицијатива покренута 2014. године под покровитељством њемачке канцеларке са циљем повезивања земаља Западног Балкана и ЕУ на њиховом путу ка пуноправном чланству у ЕУ, али резултати ове иницијативе су скромни и она није испунила очекивања ни грађана нити привреде - рекао је Рачић.

Према његовим ријечима, иницијатива "Отворени Балкан" нема намјеру замијенити "Берлински процес" и везана за сопствене ресурсе, међусобно признање сертификата који прате промет робе и услуга, једноставније процедуре на граници, те међусобно признавање диплома.

Рачић је истакао да Јахорина економски форум већ шест година представља једну од најугледнијих регионалних манифестација на којој се кроз дискусију представника државних институција, компанија и стручњака долази до релевантних закључака како побољшати јавне политике и економију.