latinica  ћирилица
27/04/2023 |  18:49 ⇒ 18:58 | Аутор: СРНА

Шмит наметнуо одлуку о именовању федералне Владе

Кристијан Шмит наметнуо је данас одлуку о именовању Владе Федерације БиХ и наложио да до сутра буде одржана сједница Представничког дома Парламента ФБиХ на чијем дневном реду треба да буде само потврђивање федералне Владе.
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Премијер, потпредсједници и министри Владе ФБиХ које је предсједник овог ентитета предложила у приједлогу одлуке, коју је потписала 30. марта, а усагласио један од потпредсједника 3. априла и измијењене су 27. априла, овиме се сматрају именованима у складу са Уставом ФБиХ, наводи се у одлуци објављеној на страници ОХР-а.

- Влада ФБиХ се бира након што је њено именовање потврђено већином гласова Представничког дома ФБиХ у складу са Уставом ФБиХ. Предсједавајући Представничког дома сазваће хитну сједницу која ће бити одржана најкасније до 28. априла, а једина тачка дневног реда ове сједнице биће потврђивање именоване владе - наведено је у одлуци.

Шмит је у обраћању медијима истакао да овом одлуком позива парламент да настави са измјенама Устава како би се спријечили будући застоји.

Он је нагласио и да је увео заштитни механизам који ће ступити на снагу само ако Парламент не постигне договор о измјенама Устава у року од годину дана.

- Моја одлука ступа на снагу одмах након објаве на страници ОХР-а. Укључује и дио који позива Представнички дом да гласа о именовању владе - рекао је Шмит

Он је најавио и измјене Кривичног закона којим ће бити кажњаване манипулације у изборном процесу.