latinica  ћирилица
30/04/2023 |  17:55 ⇒ 01/05/2023 | 07:06 | Аутор: РТРС

Долазак патријарха празник за Српску (ФОТО/ВИДЕО)

Након освештења обновљеног Храма Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду, Патријарх Порфирије, посјетио је Храм Свете Тројице у Бањалуци, а у Владичанском двору примили су га предсједник Републике Српске Милорад Додик и Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.
Патријарх Порфирије у Бањалуци - Фото: РТРС
Патријарх Порфирије у БањалуциФото: РТРС

Сусрету је присуствовао и Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије.

Обнова и изградња православних храмова помаже духовну обнову православне заједнице, гдје год се она налазила, јер храмови представљају душу сваког насеља, порука је са овог сусрета.

Фото: РТРС

Патријарх Порфирије је истакао да реалност љубави Божије према човјеку постаје нада, вјера и реалност, те бића чини достојним вјечности.

- Отуда смо се сабрали духовним поводом у Републици Српској на више страна и имали благослов да се сретнемо овде код владике у духу, љубави и радости празника Васкрсења Христовог. Молећи се Богу да Господ подари свим људима који овдjе живе мир, радост, међусобно разумijевање сваком човjеку и његовој породици - рекао је патријарх Порфорије новинарима.

Фото: predsjednikrs.net

- Искористио сам прилику да му пожелим добар боравак и да кажем да је народ Српске вјерујући, да је посвећен Српској православној цркви - изјавио је Додик након што се у Владичанском двору у Бањалуци састао са патријархом Порфиријем и владикама бањалучким Јефремом и бихаћко-петровачким Сергијем.

Додик је нагласио да се у овом тренутку гради око 50 храмова, што говори о томе да то народ и жели.

- Наша сарадња је добра. Увијек је стабилно друштво и наша српска национална заједница тамо гдје власт и Црква немају неки посебан проблем, гдје заједнички дјулују на томе да очувају мир и стабилност - рекао је Додик.

Фото: predsjednikrs.net