latinica  ћирилица
01/05/2023 |  10:33 ⇒ 11:50 | Аутор: РТРС

Парастос за 283 српске жртве у "Бљеску"; Положени вијенци и цвијеће (ФОТО/ВИДЕО)

У Градишци је код спомен-обиљежја служен парастос за 283 погинулих Срба прије 28 година у егзодусу из Западне Славоније у хрватској злочиначкој акцији "Бљесак", у којој је убијено 114 цивила, међу њима 56 жена и осморо дјеце до 14 година.
Градишка - Фото: РТРС
ГрадишкаФото: РТРС

Положени су вијенци и цвијеће.

Вијенце су у име институција Републике Српске положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Даније Егић, министар трговине и туризма Денис Шулић и изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Вијенце су положиле делегације Народне скупштине Републике Српске и Парламентарне скупштине БиХ, града Градишке, Трећег пјешадијског Република Српска пука, невладиних организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, као и Удружења протјераних Срба из Западне Славоније и градских удружења.

Градишка - парастос (Фото: РТРС)

Организатор обиљежавања историјског догађаја од републичког значаја је Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Градишка - парастос (Фото: РТРС)

Првог маја 1995. године је 16.000 припадника хрватских оружаних снага напало је 15.000 Срба у Западној Славонији која је била под заштитом УН.

Градишка - полагање вијенаца (Фото: РТРС)

У злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак" на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, убијена су 283 лица, од чега 114 цивила, међу којима осморо дјеце до 14 година и 56 жена.

Градишка - парастос (Фото: РТРС)

У акцији је протјерано 15.000 Срба из Западне Славоније.