latinica  ћирилица
02/05/2023 |  09:09 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

Лајчак: Иплементирати све што је договорено

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је, уочи новог круга разговора о нормализацији њихових односа, да статут општина на Космету са већински српским становништвом мора бити прихватљив за обје стране и у складу с европским стандардима.
Мирослав Лајчак  (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Данас ће се у Бриселу састати предсједник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и тада ће им бити представљен нацрт статута ЗСО, што је кључна тачка преговора.

- Управљачки тим ће представити нацрт. Ми не знамо што је у њему, али он би требао бити почетак процеса. На крају требамо имати статут који је прихватљив за обје стране, за Београд и Приштину, у складу са европским стандардима. То је први важан корак - изјавио је Лајчак у интервјуу за Хину.

Управљачки тим је предвиђен Споразумом о нормализацији односа Београда и Приштине из 2013. године, с циљем да напише статут за формирање ЗСО.

Откако је Лајчак преузео дужност уаприлу 2020. није било активности управљачког тима.

- Ово је први пут да ћемо видјети њихов рад - изјавио је Лајчак.

Истакао је да се договорено мора иплементирати.

- Ми дакле морамо имплементирати оно што је договорено раније, али истовремено морамо добити инспирацију из практичних рјешења постојећих европских модела. Не желимо креирати нешто што никада није било тестирано игдје на свијету, него желимо пронаћи инспирацију у европским моделима који добро функционшу - додао је Лајчак, али није навео конкретне примјере.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у недавном је рекао за Хину да још није видио приједлог статута, али је нагласио да неће на сјеверу Космета допустити стварање неког облика Републике Српске.

Упитан да коментарише ту изјаву Лајчак је рекао: "Република Српска је успостављена у вријеме рата у БиХ. Тада је хитан приоритет био зауставити рат, а сад нисмо у ратном времену, па ни не требамо таква рјешења".