latinica  ћирилица
03/05/2023 |  13:36 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Тродневна жалост у Србији; Министарства изражавају најдубље жаљење поводом највеће трагедије (ВИДЕО)

Влада Србије је донијела одлуку о тродневној жалости на читавој територији Србије почевши од петка 5. маја, рекао је на конференцији за новинаре поводом трагедије у београдској Основној школи на Врачару, министар просвјете Србије Бранко Ружић.
Конференција чланова Владе Србије (фото: TANJUG / JADRANKA ILIĆ) -
Конференција чланова Владе Србије (фото: TANJUG / JADRANKA ILIĆ)

- Тим психолога је промптно позван да се ученицима, запосленима и родитељима пружи адекватна помоћ. Незамисливо је када видите те сцене како је било тој дјеци и чувару и наставницима - рекао је Ружић.

Ружић је изјавио  саучешће породицама жртава, наводећи да дјецу родитељима нико не може да врати.

Захвалио је на храбрости наставника и свих који су покушали да спријече трагедију.

- Незамисливо је када видите те сцене како је било дјеци која су доживела страх чувара и наставника који су покушали да спријече трагедију и заштитите оно што је за њих најсветије, а то су дјеца - рекао је Ружић.

Влада Србије донијела је одлуку да 5,6. и 7. мај буду дани жалости у Србији.

- Потребно да дозволимо породицама да најмилије испрате на миру и да сви они који у овом виде, а ја ћу назвати то политичким лешинарењем, да се погледају у огледало и поразмисле и дозволе барем један децентан рок да се оваква трагедија сагледа из свих аспеката и да читав систем покаже има ли, а сигуран сам да има отенцијал да да одговоре на све ове изазове - рекао је Ружић.

Министарка здравља Даница Грујичић рекла је да ће Институт за ментално здравље организовати телефон за помоћ свима који хоће да се јаве.

- Свако ко буде лично хтио да разговара биће примљен. О бризи за дечака који је ово урадио одлучиће надлежне службе - навела је Грујичић.

Говорећи о стању повријеђених, министарка је рекла да су шесторо дјеце и наставница у здравственим установама у Београду – троје дјеце у Тиршовој, четири пацијента у Ургентном центру.

Два дјечака која су у Тиршовој задобила су повреде доњих екстремитета су стабилно и ван животне опасности, док је девојчица која је задобила прострелну повреду главе критично.

- Урађено је све што је могло да се учини, али оштећење је велико и за њен живот се још боре - рекла је министарка.

У Ургентном центру је троје деце, девојчица са прострелном повредом трбуха и повредама руку. Она је у стабилном стању. Дјечак који је задобио повреду ноге је у операционој сали.

- Дјечак који је задобио прострелну рану кроз грудни кош и врат има повреду кичме, 5. и 6. вратног пршљена и он је најтеже повријеђен. Још траје операција, мораће више интервенција да има, нешто сада, нешто касније - рекла је министарка.

Наставница је у критичном стању. Она има повреде карлице и руку и још је у сали.