latinica  ћирилица
03/05/2023 |  14:03 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Саучешћа поводом трагедије у Београду

Из Српске су упућене изјаве саучешћа званичном врху Србије и породицама настрадалих у трагедији која се десила у Београду гдје је настрадало осам ученика и радник обезбјеђења.
Застава и грб - Фото: Тwitter
Застава и грбФото: Тwitter

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је саучешће породицама страдалих у данашњој пуцњави у београдској Основној школи "Владислав Рибникар, наводећи да Српска и цијела нација данас тугују са Србијом.

- Шокиран сам трагедијом у београдској Основној школи "Владислав Рибникар" - написао је Додик на Твитеру.

Додик је саучешће упутио предсједнику Србије Александру Вучићу, породицама убијене дјеце и настрадалог чувара школе, а повријеђенима пожелио брз опоравак.

- Наше мисли су данас са њима у нади да ће пронаћи снаге да се изборе с овом трагедијом и ненадокнадивим губитком. Наша дјеца, најрањивији дио друштва, треба да имају подршку и позитиван примјер одрастања у озбиљне личности. Дужност је да им то омогућимо како се овакве трагедије не би поновиле - поручио је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је данас изразе саучешћа предсједници Владе Србије Ани Брнабић и породицама страдалих у незапамћеној трагедији у Београду.

- Примите наше најдубље изразе саучешћа и саосјећања, због трагичног губитка недужних живота у Основној школи "Владислав Рибникар". Тешко је, претешко, наћи довољне ријечи утјехе у тренуцима овакве трагедије. Дијелећи ваш бол, из дубине срца жалимо због губитка невиних, младих живота, прекинутих руком безумља. Дијелимо бол нације и саосјећамо са породицама страдалих, у нади да ће наћи снаге да се изборе са овом трагедијом.

У моје лично име, и у име Владе Републике Српске, примите изразе најдубљег саучешћа и пренесите их породицама страдалих и њиховим најближим – наводи се у телеграму саучешћа предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа предсједику Републике Србије.

- Поштовани предсједниче, примите изразе мог најдубљег саучешћа, те Вас молим да родитељима и породицама настрадалих у овом страшном чину пренесете ријечи наискренијег саосјећања, а повријеђенима жеље за што бржи опоравак - наводи се у телеграму саучешћа.

Цвијановићева је истакла да је са тугом и невјерицом примила вијест о безумном нападу у београдској основној школи, у којој су трагично страдали недужни ученици и запослени.

- Сви смо дубоко погођени размјерама незапамћене трагедије - нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић упутио је данас изразе саучешћа породицама страдалих ученика и радника, руководству и народу Србије поводом трагедије у Београду и навео да Српска искрено саосјећа са свима.

- У име Народне скупштине и у своје име, упућујем вам дубоко и искрено саучешће поводом незамисливе трагедије која се данас десила. Повријеђенима желим брз опоравак, а Република Српска са свима искрено саосјећа - навео је Стевандић у телеграму саучешћа упућеног породицама страдалих ученика и радника, предсједнику Србије Александру Вучићу, предсједнику Владе Србије Ани Брнабић, предсједнику Народне скупштине Србије Владимиру Орлићу и народу Србије.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић упутила је телеграм саучешћа министру просвете Републике Србије Бранку Ружићу.

- Дубоко сам потресена вијешћу о трагедији која се јутрос десила у Основној школи "Владислав Рибникар" у општини Врачар у Београду, a у којој су недужни ученици и запослени изгубили животе или повријеђени. Ова трагедија је потресла све нас, а посебно ученике, њихове родитеље и све запослене у васпитно-образовним установама у Републици Српској и због тога у овим заиста тешким тренуцима саосјећамо у болу са Вама, породицама страдалих ученика и запослених у школи, као и са свим грађанима Републике Србије - истиче Стојичићева.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изразио је саучешће породицама страдалих ученика и запослених у школи у Београду, као министру унутрашњих послова Србије Братиславу Гашићу, те понудио помоћ и сарадњу у овом и другим безбједносним изазовима и пријетњама.

- Овај безразложни напад однио је многе недужне животе и узроковао тугу многих породица, народа Србије и бројних ваших пријатеља у Републици Српској и БиХ. Дијелимо и ову бол са Вама и стојимо уз породице и грађане Србије у овим болним и тужним тренуцима - наводи Нешић у телеграму саучешћа.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић упутио је телеграм саучешћа предсједнику Народне скупштине Србије Владимиру Орлићу и породицама погинулих у незапамћеној трагедији у београдској Основној школи "Владислав Рибникар".

- Поштовани предсједниче, поводом незапамћене трагедије која се догодила у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, молим Вас да примите изразе најдубљег саосјећања. Породицама погинулих упућујем искрено саучешће, а повријеђенима желим брз опоравак - навео је Шпирић у телеграму саучешћа.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац упутио је телеграм саучешћа због незапамћене трагедије у Београду.

Градоначелник Драшко Станивуковић упутио је изразе најдубљег саучешћа породицама страдалих ученика и радника обезбјеђења у београдској Основној школи "Владислав Рибникар", грађанима Србије, предсједнику Србије, Александру Вучићу и градоначелнику Београда, Александру Шапићу поводом трагедије, која се догодила у Основној школи "Владислав Рибникар".

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић упутио је телеграм саучешћа поводом трагедије која је задесила Основну школу на Врачару.

- Шокиран сам и дубоко потресен трагедијом која се данас десила у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду. Породицама убијених изражавам најдубље саучешче, повријеђеним желим брз опоравак – поручио је Бореновић.

Бореновић истиче да је ово незапамћена трагедија на нашим просторима. 

У пуцњави у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду убијено је осморо дјеце и један радник обезбјеђења, а шесторо дјеце и један наставник те школе су рањени.

Полиција је ухапсила четрнаестогодишњег К.К, који је починио тај злочин.