latinica  ћирилица
03/05/2023 |  16:10 ⇒ 20:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Одређено задржавање оцу дјечака који је извршио напад; Ученик није кривично одговоран

Ученик 7. разреда ОШ "Владислав Рибникар", К.К. (13) , који је јутрос хицима из пиштоља усмртио осам ученика и ученица, као и радника обезбјеђења, а шест ученика и наставницу тешко ранио, није кривично одговоран, саопштило је Више јавно тужилаштво у Београду.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Према Закону о малољетним учиниоцима кривичних дјела и кривично правној заштити малолетних лица, К.К. је кривично неодговоран, јер нема навршених 14 година, наводи се у саопштењу тог тужилаштва.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, оцу овог дјечака В.К. (48) одређено је задржавање до 48 часова због сумње да је извршио кривично дјело Тешка дјела против опште сигурности.

Претходно су на лицу мјеста увиђај обавили дежурни замјеници јавног тужиоца Одјељења за општи криминал и Одјељења за малољетнике Вишег јавног тужилаштва у Београду, који су наложили да се, у присуству радника Центра за социјални рад, од К.К. узме изјава и да се обави љекарски преглед, након чега ће Центар одлучити које ће мјере из своје надлежности даље предузети.

Наложено је и да се од К.К узме крв ради токсиколошких анализа, како би се утврдило да ли је у вријеме извршења кривичног дјела био под дејством алкохола, наркотика, односно других прихоактивних супстанци.

Испитују се све околности овог случаја, како је дошао до пиштоља, као и мотиви овог гнусног злочина, каже се у саопштењу.

Виши јавни тужилац у Београду Ненад Стефановић у своје и у име цијелог колектива ВЈТ, изразио је најискреније саучешће породицама настадале дјеце и радника школе.