latinica  ћирилица
05/05/2023 |  11:58 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Отворене књиге жалости у Српској и БиХ; Заставе на пола копља (ВИДЕО)

У Генералном конзулату Србије у Бањалуци и конзуларној канцеларији у Требињу отворене су књиге жалости у знак солидарности са породицама страдалих у трагичном догађају у београдској Основној школи "Владислав Рибникар". И грађани Добоја уписују се у књигу жалости. Књига жалости отворена је и у Амбасади Србије у Сарајеву.
Књига жалости - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Књига жалостиФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

У књигу жалости у Генералном конзулату Србије у Бањалуци уписао се предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Додик је рекао да због двије трагедије, које су се догодила у протекла два дана у Србији, осјећа велику тугу и жалост, као и због начина на који се то издешавало.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

У књигу жалости уписала се и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цијановић у Генералном конзулату Србије у Бањалуци.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Ово је велика туга за оне који су изгубили чланове својих породица, посебно када се зна како је до тога дошло. Ово захтијева ширу активност цјелокупног друштва, а ту мислим на породице, школе и институције - рекла је Цвијановићева.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак уписао се у књигу жалости у Генералном конзултату Србије у Бањалуци поводом убиства осморо ђака и радника обезбјеђења у школи у Београду, наводећи да не постоје ријечи које могу испољити жаљење за страдалима.

- Наша туга и бол не могу стати у књигу жалости. Не постоје ријечи које могу у пуној мјери испољити жаљење за свим невино страдалим у два одвојена напада у Београду и Младеновцу. Народ Републике Српске искрено и неутјешно саосјећа и жали за свим жртвама, за малим анђелима и њиховим добрим чуваром - навео је Селак.

(Фото: СРНА)

У Конзуларној канцеларији Амбасаде Републике Србије у Требињу од јутрос је отворена књига жалости, поводом страдања осморо дјеце и радника у београдској основној школи. У књигу су се, између осталих, уписали, Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, Драгослав Бањак, предсједник Скупштине Града сарадницима.

Фото: СРНА

- Нешто морамо урадити као друштво. Треба да се забринемо и размишљамо о томе на који начин одређене мреже треба да се укину. Потребно је разговарати о проблемима, о томе да ли установе раде како треба, које треба да поведу рачуна о одређеним људима који размишљају другачије - рекао је Ћурић након уписивања у књигу жалости.

И грађани Добоја уписују се у књигу жалости.

Фото: СРНА

У храму Светог Василија Острошког служен је помен за ученике који су страдали у пуцњави у Основној школи "Владимир Рибник" у Београду.

Ученици и наставници основних и средњих школа са подручја општине Источна Илиџа запалили су свијеће и одали почаст страдалим ученицима видно потресени због трагичног догађаја.

Сви грађани који желе могу да се упишу у књигу жалости, до 7. маја у Представништвима конзулата Републике Србије.

Књига жалости отворена је и у Амбасади Србије у Сарајеву.

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић уписао се данас у Амбасади Србије у Сарајеву у Књигу жалости која је отворена након убиства осам ученика и радника обезбејђења у београдској Основној школи “Владислав Рибникар”.

- Изгубити дијете највећа је људска бол. Немјерљива. Дијелимо вашу тугу. Данас је специфичан дан и у Сарајеву када се обиљежава сјећање на убијену дјецу. Зато су наше мисли још више уз родитеље и породице страдалих - написао је Никшић.

Њима, њиховим пријатељима, свим грађанима Србије, истакао је Никшић, исказујем изразе искреног саучешћа.

- Повријеђеним желим брз и успјешан опоравак - написао је Никшић у Књигу жалости, саопштено је из Владе ФБиХ.