latinica  ћирилица
08/05/2023 |  18:55 ⇒ 18:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Организатори политичког протеста "Србија против насиља" прочитали захтјеве

На протесту "Србија против насиља" организованом испред Народне скупштине Србије у Београду, обратила се наставница Марина Видојевић, активисткиња покрета "Крени промјени", која је испред организатора протеста прочитала захтјеве. Тражи се заустављање даље промоције насиља у медијима и јавном простору, смена РЕМ-а, укидање појединих штампаних медија и таблоида, као и одузимање националних фреквенција медијима који промовишу насиље.
Србија - протести (Фото: Tanjug - STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF) -
Србија - протести (Фото: Tanjug - STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Поред тих захтјева, организатори траже и сменју министра унутрашњих послова Србије Братислава Гашића, министра просвјете Србије Бранка Ружића и директора БИА Александра Вулина, као и хитно сазивање сједнице Народне скупштине на којој ће се размотрити одговорност Владе Републике Србије и безбједносна ситуација у земљи.

Организатори протеста су навели да је рок за испуњење свих захтјева петак 12. мај.

Међу окупљенима су и предсједник Странке слободе и правде Драган Ђилас, председник Демократске странке Зоран Лутовац и посланик ДС Срђан Миливојевић, предсједник Народне странке Вук Јеремић и потпредсједница Санда Рашковић Ивић, Радомир Лазовић из "Не давимо Београд", као и Александар Јовановић Ћута, потпредсједник странке Заједно.

Скупу "Србија против насиља", организованом поводом трагедија у Београду и Младеновцу, осим опозиционих лидера, присуствују и главни и одговорни уредник "Таблоида" Милован Бркић, затим Пјотр Никитин, из про-украјинске организације "Чини добро", као и Дејан Златановић, оснивач и уредник интернет портала "Србин.инфо".

Улице око Народне скупштине су затворене.