latinica  ћирилица
09/05/2023 |  12:02 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Додик: Историја српског народа страдалничка и часна, историја народне побједе (ВИДЕО)

Наша историја, историја српског народа је страдалничка и часна, историја народне побједе, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Бањалуци, а говор је започео минутом ћутања за страдале у Србији у два масовна убиства.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Овај дан припада свима који су страдали у четири године рата који је наметнуо фашизам. Борба је била часна, многи су дали животе јер су сматрали да је то часно - рекао је Додик.

Истакао је да је народно ослободилачка војска несумњиво била антифашистичка, али и Срби су имали и отаџбински покрет.

- Народно ослободилачку борбу су у оквиру партизанске и отаџбинске војске доминантно провели Срби, нису нужно били везани за идеологију али јесу за слободу свог народа. Истовремено са борбом кренула је 1928. године и сатанизација српског народа. Републила Српска је антифашистички пројекат! - рекао је Додик.

Поручио је да је Републила Српска антифашистичка држава и да ће то остати по свом обиљежју.

- Данас Република Српска живи свој пуни демократаки и уставни потенцијал. БиХ није хијерархијски посложена држава. Настоје да направе унитарну и централизовану земљу настоје да нам отму имовину -рекао је Додик.

Истакао је да мора да се афирмише идеја о националној држави Срба.

- Морамо се окупити око идеје Републике Српске као самосталне државе ако наставе да нам одузимају уставну позицију - поручио је Додик и додао да ће Српска наставити да се гради.

- Унаприједити болнице и бање је наш приоритет у наредном периоду. У сталној борби са унутрашњим потребама развоја, данас је Српска стабилна заједница и живи више од три деценије. Српска има намјеру да буде јача већа и стабилнија. Треба да рјешавамо проблеме борачке популације. Нека живи Република Српска, Србија, Русија, српски и руски народ - поручио је Додик.