latinica  ћирилица
09/05/2023 |  17:31 ⇒ 10/05/2023 | 09:06 | Аутор: РТРС

Обиљежен 9. мај - Дан побједе; Величанствена војна парада у Москви (ФОТО/ВИДЕО)

Седамдесет и осам година је од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.И овог 9. маја, на Дан побједе, величанствена парада на Црвеном тргу у Москви, којим је продефиловало више од 10.000 војника свих родова руске војске. Русија, већ другу годину, Дан побједе слави док траје војна операција у Украјини.
Дан побједе у Москви (Фото: EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE) -
Дан побједе у Москви (Фото: EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE)

Са Црвеног трга, предсједник Владимир Путин послао је снажне поруке, које су - више него икад раније, с пажњом праћене на свим меридијанима - свијет је поново на прекретници, али Русија остаје вјерна завјету предака.

Највећи празник Русија је обиљежила војном парадом на Црвеном тргу. У земљи која се сјећа својих ратника, устаника и хероја који су зауставили зло нацизма и донијели мир порушеној и поробљеној Европи. Деветог маја '45. године, капитулирала је нацистичка Њемачка. И 78 година послије, руски народ се са поносом сјећа оних који су дали живот за слободу. А више од 20 милиона Руса и Совјета пало је у борби против фашизма.

Москва - полагање цвијећа (Фото: EPA/ALEXEY MAISHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Празник у част наших очева, дједова и прадједова који су прославили и учинили вјечним своја имена одбранивши отаџбину. По цијену неизмјерне храбрости и огромних жртава спасили су човјечанство од нацизма. Клањамо се пред свијетлим сјећањем на све чији је живот однио рат, пред сјећањем на синове, ћерке, очеве, мајке, дједове, мужеве, жене, браћу, сестре, рођаке, пријатеље - рекао је предсједник Русије Владимир Путин.

Дан побједе Русија обиљежава под никад већом медијском блокадом. Истовремено, са никад већом пажњом свијет је слушао говор Владимира Путина. Парада побједе обиљежава се у сјени специјалне војне операције у Украјини. Иако су некадашњи савезници стали на супротну страну, Русија ће, поручуио је Путин, опет побиједити и изборити се за слободу и мир.

Војна парада у Москви (Фото: EPA/STRINGER)

- Данас се цивилизација поново налази на одлучујућој, преломној прекретници. Против наше домовине поново је покренут прави рат, али сми смо пружили отпор међународном тероризму, заштитићемо и становнике Донбаса и осигурати своју безбједност. За нас, за Русију нема непријатељских народа, ни на Западу, ни на Истоку. Као и апсолутна већина људи на планети, желимо да видимо мирну, слободну и стабилну будућност - навео је Путин.

Подсјетио је руски предсједник да је на сцени ревизија историје. Од нациста и њихових сарадника прави се култ, док се сјећање на истинске хероје покушава избрисати и поништити жртва коју је Русија дала за слободу цијелог свијета.

- Такво изругивање над подвигом и жртвама генерације побједника је такође злочин, отворени реваншизам оних који су цинично и отворено спремали нови поход на Русију, који су ради тога окупили неонацистичку поган из читавог свијета. Њихов је циљ – и ту нема ничег новог – да спроведу распад и уништење наше земље, да пониште резултате Другог свјетског рата - истакао је руски предсједник.

Битке које су одлучивале судбину нашег народа увијек су биле светиња и поносимо се онима који учествују у специјалној војној операцији, рекао је Путин.

Војна парада у Москви (Фото: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Поздрављам вас, пријатељи! Поздрављам све који се боре за Русију на бојном пољу, који су сада на борбеном положају. Током Великог отаџбинског рата наши храбри преци су доказали да нема ништа јаче, моћније и поузданије од нашег јединства. Нема у свијету ништа јаче од наше љубави према отаџбини. За Русију! За наше одважне Оружане снаге! За побједу! Ура! - додао је Путин.

На паради, током које је приказана најсавременија војна опрема, учествовало је више од десет хиљада људи. Одата је пошта погинулима у Другом свјетском рату и положено цвијеће на Споменик незнаном јунаку. Војној паради у Москви присуствовали су лидери Бјелорусије, Јерменије, Казахстана, Узбекистана, Таџикистана, Туркменистана и Киргизије.