latinica  ћирилица
10/05/2023 |  09:29 ⇒ 09:31 | Аутор: СРНА

Школе у Хрватској од јесени за прва четири разреда уводе предмет Практичне вјештине

Хрватско Министарство науке и образовања ставило је у јавну расправу нацрт документа о увођењу новог предмета који ће бити изучаван експеримантално у одабраним основним школама, а ријеч је о Практичним вјештинама, нешто попут Домаћинства, што је био обавезни предмет у свим школама бивше СФРЈ.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

Ученици би у оквиру тог предмета требало да се обуче за припрему здравих оброка, израду плана потрошње, пружање прве помоћи, једноставну поправку обуће и одјеће и слично.

Предмет ће се изучавати у прва четири разреда основне школе и састоји се из три дела: Створи и дјелуј, Техника око нас и Квалитет живота.

У дијелу Створи и делуј, стоји у нацрту, обухвата практични рад ученика на изради ствари од доступних материјала уз кориштење различитих техника рада, као што је, на примјер, резање, спајање, савијање, моделирање и обликовање, преноси Хина.

У дијелу Техника око нас ученици ће се упознавати са техникама и технологијама, прибором, алатима и уређима који се користе и на тај начин ће, како се очекује, развити вјештине кориштења и једноставних поправки тих уређаја.

Дио о Квалитету живота је усмјерен на развој основних вјештина бриге о себи и другима, а у оквиру тога ће демонстрирати кориштење прибора, алата и уређаја за одржавање личне хигијене и хигијене простора, начине пружања прве помоћи, начине организовања и провођења свог времена и припремање хране.

Нацртом је предвиђено и учење о одрживој потрошњи, штедњи и улагању новца, а посебна пажња ће бити посвећена едукацији ученика за учешће у саобраћају.