latinica  ћирилица
10/05/2023 |  15:38 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Савјет безбједности УН о ситуацији у БиХ; Обратила се Цвијановићева

У Њујорку је у току сједница Савјета безбједности УН-а о ситуацији у БиХ. На сједници се обратила и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић на сједници Савјета безбједности Уједињених нација на којој се водила дебата о БиХ, истакла је да се БиХ често налази у стању политичке тензије, али то стање је типично за већину демократија, укључујући и многе чији су представници данас овдје.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ претходно је напустила засједање Савјета безбједности УН током обраћања Kристијана Шмита.

- Напустила сам, јер није верификован у Савјету безбједности УН, јер наставља са прављењм експеримента од БиХ, стављајући се изнад демократски изабраних институција, за шта му Дејтонски споразум није дао мандат. И неки дан је изјавио: "Ја сам тај који одлучује", а ја му поручујем ми смо ти који одлучујемо јер нас је народ изабрао - објавила је Цвијановићева на Инстаграму.

Шмитовом обраћању нису присуствовали ни шефови сталних мисија Русије и Кине при УН, које га не признају као високог представника у БиХ.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Влада Републике Српске усвојила је 29. Извјештај Савјету безбједности који је премијер Радован Вишковић упутио генералном секретару УН Антонију Гутересу и земљама чланицама Савјета безбједности.