latinica  ћирилица
14/05/2023 |  11:18 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

Одржан традиционални концерт "Ђурђевдански дани фолклора" у Двору

У Дому културе у Двору синоћ је традиционалним концертом "Ђурђевдански дани фолклора" обиљежено 20 година рада Српског културног друштва "Просвјета" Двор.
Двор - "Ђурђевдански дани фолклора" - Фото: СРНА
Двор - "Ђурђевдански дани фолклора"Фото: СРНА

Наступили су чланови Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Уна" Нови Град, СКД "Поткозарје" из Костајнице из Републике Српске, КУД "Слога" из Вуковара, те пододбори СКД "Просвјете" из Загреба и Двора.

Предсједник СКД "Просвјета" Двор Маријан Јаношевић рекао је новинарима да је у протеклих 20 година урађено доста те да друштво окупља око 50 чланова.

- Највећи успјех је што имамо подмладак који цијени своју традицију, идентитет и вјеру и надам се да ће у наредних 20 година бити још боље - додао је Јаношевић.

Према његовим ријечима, пред домаћом публиком представљене су игре из Србије, а у пјевачком дијелу наступили су етно-група "Хљеб", мушка пјевачка група са ојкачом, те мјешовита етно-група.

Замјеник жупана Сисачко-мославачке жупаније из реда српске националне мањине Мирјана Олујић сматра да је позитивна и корисна сарадња СКД "Просвјета" Двор и културно-умјетничких друштава из Новог Града и Костајнице.

- Имала сам прилику видјети да Нови Град радо позива културно-умјетничко друштво из Двора и мене то јако радује - рекла је Олујић.

Начелник општине Двор Никола Арбутина рекао је да "Просвјета" одржава и обогаћује друштвени и културни живот у Двору.

Осим Ђурђевданског, у Двору се одржава и митровдански, те концерт за Дан општине 21. септембара.