latinica  ћирилица
14/05/2023 |  20:39 ⇒ 15/05/2023 | 07:46 | Аутор: РТРС

Нови Град: Укључене пумпе на Сани, оборинске воде отежавају саобраћај (ФОТО/ВИДЕО)

Водостај Сане у Новом Граду достигао је ниво од 320 центиметара, на којем се уводе редовне мјере одбране од поплава, а вечерас су укључене пумпе на тој ријеци.
Ријека Сана - Нови Град - Фото: СРНА
Ријека Сана - Нови ГрадФото: СРНА

Водостај ријеке Уне је око 17.00 часова износи 250 центиметара, а редовне мјере од поплава су на снази при водостају 450 центиметара.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је Срни да је служба Цивилне заштите у дежурству.

Он је рекао да су оборинске воде заплавиле куће у Улици Ослобођења, те једну кућу у насељу Рога.

Дрљача је навео да зачепљен пропуст ствара проблем у насељу Сводна.

Из корита су изашле рјечице Јапра и Војскова и заплавиле пољопривреде земљиште, а због воде на путу отежан је саобраћај долинама ових рјечица.

Саобраћај је отежан и на магистралном путу Нови Град - Приједор, а у мјесту Петковац због воде и наноса на путу саобраћај се одвија једном траком.

Отежан је саобраћај и на магистралном путу Нови Град - Костајница, на изласку из Новог Града, гдје има воде на коловозу.

Ријека Уна излила се из корита у Националном парку, јаке кише изазивају бујичне поплаве, а велике количине воде сливају се са околних брда у водотоке и ниже дијелове и преко саобраћајница, саопштено је из Националног парка "Уна".

У саопштењу се наводи да је због изливања ријеке Уне из корита за посјетиоце затворени улази Горјевац и Ћелије који воде према Штрбачком буку.

- Обилне кише протеклих дана, а посебно током данашњег дана подигли су водостај Уне и Унца и дошло је до излевања ријека - наводе из Националног парка.