latinica  ћирилица
15/05/2023 |  22:47 | Аутор: СРНА

Фронтекс од 1. јула на границама Црне Горе

Савјет ЕУ данас је усвојио одлуку о потписивању споразума са Црном Гором о оперативним активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу, објављено је на сајту ЕУ.
Фронтекс (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, илустрација) -
Фронтекс (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, илустрација)

Споразум ће омогућити организовање заједничких операција и распоређивање тимова за управљање границама Фронтекса у Црној Гори, у складу са договором са државом.

- Фронтекс има важну улогу у осигуравању безбједности граница ЕУ. Јача сарадња Фронтекса и Црне Горе ће побољшати безбједност на спољним границама ЕУ - рекао је Гунар Стремер, шведски министар правде.

Захваљујући споразуму, Фронтекс ће моћи да помогне Црној Гори у управљању миграционим токовима, супротстављању илегалној имиграцији и борби против прекограничног криминала, наводи се у саопштењу.

Од усвајања нове уредбе Европске агенције за граничну и обалску стражу 2019. године, Фронтекс може помоћи земљама са којима потпише споразуме на цијелој њиховој територији, а не само у регионима који се граниче са ЕУ, као што је био случај са претходним мандатом. Уредба, такође, омогућава особљу Фронтекса да има извршна овлашћења, као што су граничне провјере и регистрација лица.

Овај споразум ће замијенити садашњи споразум између Црне Горе и Фронтекса, који датира из 2020. године, а који је договорен прије ступања на снагу нове уредбе Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Фронтекс има споразуме о сарадњи у управљању границама са Албанијом /2019/ и Србијом /2020/ према претходним правилима и са Молдавијом /2022/ и Сјеверном Македонијом /2023/ према новим правилима.

Споразум ће се привремено примјењивати од 1. јула 2023. Након што Европски парламент да сагласност на споразум, Савјет га може коначно закључити.