latinica  ћирилица
16/05/2023 |  11:38 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Мазалица: Поражени смо тек кад прихватимо туђе лажи и страну окупацију

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица поручио је да на питању имовине не може бити уступака и да је надлежност Српске у овој области једна од најважнијих.
Срђан Мазалица - Фото: Уступљена фотографија
Срђан МазалицаФото: Уступљена фотографија

Коментаришући најављену медијску кампању ОХР-а "о важности рјешавања питања државне имовине", Мазалица је рекао да је могуће да се ОХР, заједно са америчком и британском амбасадом, Уставним судом БиХ и дијелом правосуђа, којег контролишу, спрема низ координисаних активности на јесен како би покушали да "дисциплинују" Републику Српску присиле њене власти прихватиле диктат силе, а оштрица народног протеста отупе.

- Поражени смо тек онда кад прихватимо туђе лажи и страну окупацију - поручио је Мазалица.

Мазалица је оцијенио да ОХР као да запошљава трећеразредне бирократе и медијске стручњаке који мисле да се медијском кампањом може убиједити народ Републике Српске да је боље за њих да се њиховој републици одузме имовина и да по своја имовинска права морају да иду у неку институцију БиХ, које су се до сада показале неефикасним и нису у правилу радиле у интересу Срба и Српске.

- Ако је циљ да се уруши читав систем који у Републици Српској несметано функционише, уз нарушавање основних људских права, али и сигурности за сва физичка и правна лица, те великих губитака и неизвјесности која могу погодити јавна предузећа и потенцијалне инвеститоре, онда не знам која медијска кампања и који стручњаци могу било кога убиједити да је добро да државна имовина буде одузета ентитетима - рекао је Мазалица.

Он је истакао да неко очигледно мисли да се медијском кампањом може убиједити неко да је за њега, на примјер, добро да му се одузима залогај из уста, отима намјештај из куће и одјећа из ормара, тако да након тога остаје гол, бос, гладан и без крова над главом.

Према његовим ријечима, ОХР нема никакву надлежност да се бави уставним питањима и да је високи представник надлежан искључиво за Анекс 10 Дејтонског споразума.

Он је нагласио да БиХ нема високог представника и да Кристијан Шмит није легалан и легитиман, јер није изабран од Савјета безбједности УН.

Мазалица је упитао зашто државна имовина није била проблем непосредно након потписивања и имплементације мировног споразума, већ су ентитети наставили да, према својим уставним надлежностима, уређују и обезбјеђују својинске и имовинско-правне односе, самим тим и располажу државном имовином на својој територији и несметано су радиле и функционисале ентитетске управе за имовинско-правне послове?

- Умјесто да неко из међународне заједнице, у смислу признатих међународних институција и организација, ради на заштити права било ког грађанина било које нације, вјере или ентитетске припадности, а посебно оног којем због физичке удаљености и необавијештености може бити одузета имовина, као једно од најважнијих људских права, нама се појављује нелегални и непризнати високи представник који ради нешто за шта није надлежан - рекао је Мазалица.

Медији су раније јавили да ОХР, поред формирања радне групе стручњака који раде на питању наводне државне имовине, ускоро намјерава у БиХ медијски и на друштвеним мрежама рекламирати "важност рјешавања државне имовине".

Република Српска је у Народној скупштини раније усвојила закон у складу са којим је непокретна имовина у власништву Српске што је касније оспорио Уставни суд БиХ.