latinica  ћирилица
16/05/2023 |  15:44 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Минић: Српска мора и може заштитити своју имовину

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић упозорио је да било какав покушај политичког насиља и наметања неће проћи и да Српска мора и може заштитити своју имовину и уставне надлежности.
Саво Минић - Фото: РТРС
Саво МинићФото: РТРС

Минић је нагласио да је једини оквир за рјешавање питања имовине Дејтонски споразум, Устав БиХ, који је његов саставни дио, и Споразум о сукцесији имовине бивше СФРЈ.

- Све изван овог оквира представља не само недопустив политички волунтаризам неизабраних странаца убачених у институционални систем у БиХ, него и брутално гажење докумената на основу којих је БиХ заснована и на основу којих једино може да функционише и опстаје - истакао је Минић за Срну реагујући на информацију да је тајни експертски тим за државну имовину процјењивао власништво и кориштење шумских добара у БиХ.

Поводом састанка такозваних експерата о теми државне имовине, који је одржан у организацији ОХР-а и Амбасаде Њемачке у БиХ, Минић је позвао све људе, не само у БиХ, већ и из земаља из којих долазе Кристијан Шмит и незнани експерти да само замисле ситуацију у којој неко, ко уопште није држављанин њихове земље, расправља о појединачно гледано, вјероватно, најважнијем питању једног друштва - имовини.

"И то не само да расправљају, него очигледно припремају и рјешења која планирају да нам наметну. Уз то, довољно су дрски и довољно ниподаштавају и ову земљу и све њене грађане, а поготово Републику Српску и српски народ, да неће чак ни да кажу ко су ти експерти", истакао је Минић.

Он је упитао "експерте" како би они гледали на чињеницу да им неко уђе у кућу и узима просторију по просторију, као што они покушавају да узму једно по једно добро Републике Српске, да ли би сједили и гледали како им кућу разграђују!?

- Свјесни смо њихових намјера и знамо да од Републике Српске желе да направе празну љуштуру, али то нећемо дозволити. И овом приликом подсјећам Шмита, као и све његове 'експерте' да шуму и шумско земљиште нису помињали чак ни бошњачки преговарачи, јер су и у Споразуму политичких лидера из марта 2012. године јасно прихватили да је договор потребан само о имовини која је предмет Споразума о сукцесији, а да је све остало ријешено. Накарадне и неуставне одлуке Уставног суда БиХ не могу да промијене ту чињеницу - нагласио је Минић.

Он је рекао да Република Српска нема избора и да је било какво попуштање у вези са имовином увод у разградњу Републике Српске каква је гарантована Дејтонским мировним споразумом.

- Такозвани експерти и њихов ментор треба да знају да ми на овом питању имамо стварну експертизу, стицану годинама тешких преговора. Не постоји политички нити правни форум на којем аргументовано не можемо, на нивоу начела, доказати и одбранити наше ставове - поручио је Минић.