latinica  ћирилица
16/05/2023 |  21:34 ⇒ 17/05/2023 | 07:04 | Аутор: РТРС

У Новом Граду проглашено ванредно стање, обустављена настава у основним и средњим школама (ФОТО)

На подручју општине Нови Град вечерас је проглашена ванредна ситуација због поплава које су настале усљед обилних падавина, одлучено је на сједници општинског Штаба за ванредне ситуације.
Поплаве у Новом Граду - Фото: РТРС
Поплаве у Новом ГрадуФото: РТРС

Због високог водостаја ријека Уне и Сане у горњим токовима, Општински штаб за ванредне ситуације донио је одлуку да се обуставља настава у свим основним и средњим школама на територији општине Нови Град. Јавна установа Дјечији вртић "Пчелица Маја" такође неће радити.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да су порасту водостаји ријека Уне и Сане те да су врећама са пијеском затворени отвори на кеју поред ријеке Уне.

- Јак пљусак у поподневним часовима је подземне воде са 70 центиметара подигао на 150 центиметара те је су на појединим локацијама избиле подземне воде. Најугроженији дио је код Основне школе "Свети Сава" гдје сутра неће бити наставе - рекао је он.

Дрљача је навео да је у прекиду саобраћај не неколико локалних путева те поново на регионалном путу у Сухачи.

Од поподнева су ангажовани радници локалних предузећа и установа који ће дежурати током ноћи као и све надлежне службе.

Дрљача очекује да ће до јутра водостај порасти још 30 центиметара.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић је рекао да ријека Сана брже надолази од предвиђеног, те да се на 10 локација врши препумпавање воде.

- Нови Град је нижи у односу на ријеку Сану и то ствара проблем и због тога се мора вршити пепумпавање воде - појаснио је Новитовић.

До сада су грађани пријавили да је вода ушла у 27 стамбених и помоћних објеката.

Републичка управа Цивилне заштите упутила је у Нови Град пумпе и тимове који помажу локалним службама, а вечерас је стигла још једна већа пумпа те машина за уврећавање пијеска.

Водостај ријеке Сане у 23 часа износио је 528 центиметара, а Сане 556 центиметара.