latinica  ћирилица
17/05/2023 |  11:30 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

У Новом Граду поплављено 40 објеката, евакуисано 20 грађана; Затворени прелази у Костајници и К. Дубици (ФОТО/ВИДЕО)

У Новом Граду проглашено стање елементарне непогоде - ситуација се усложњава. Због јаког пљуска очекује се притисак воде из правца Босанске Крупе.
Уна - Одбрана од поплава - Фото: РТРС
Уна - Одбрана од поплаваФото: РТРС

Тешка ситуација и у Костајници, вода је ушла у неколико стамбених објеката.

Обустављен је саобраћај према Козарској Дубици.

Гранични прелази Костајаница и Козарска Дубица нису у функцији због поплава у Хрватској, а не препоручује се ни прелаз Нови Град-Двор на Уни, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

У Новом Граду, због изливања Уне у насељу Млакве, евакуисано је 20 лица, међу којима има и дјеце. У посљедна да дана вода је ушла у више под 40 стамбених објеката.

Пет локалних путева је затворено, а активирано је и осам клизишта. Препорука је да се вода прокувава. Ниво Уне и даље расте.

- Оно што сада радимо је то учвршићивање неких позиција на самом улазу у град иуз правца Босанске Крупе. Имамо ситуацију да нам се појачавају подземне воде и да ћемо ичи у један поступак да све шахтове на неки начин осигурамо са врећама - рекао је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

У Костајници је на снази ванредно стање, а ниво Уне и даље расте. Најтежа ситуација је у Улици Ранка Шипке у којој је вода ушла у стамбене објекте и подруме, а угрожава и горњи дио улице.

У Приједору је и даље најтежа ситуација у Рашковцу и Бишћанима, крај ријеке Сане. Поплављена су четири објекта, а више десетина заплављено. У Рашковцу се вода полако повлачи, кажу мјештани.

У Приједору ниво Сане стагнира, али је узводно у Кључу и Санском Мосту опао за око 20 центиметара у посљедњих 12 часова.

- Имали смо евакуацију у мјесту Бишћани двије породице и једна породица је остала у кући, попела се на спрат куће. Они нису хтјели да изиђу, доставили смо им храну. Када је у питању Љубија, имали смо једно клизиште гдје је једна седмочлана породица евкуисана, а такиђе у Рашковцу смо једну проодицу евкуисали - додао је шеф Одсјека цивилне заштите града Приједора Мирослав Крнета.

У Козарској Дубици водостаји Уне и Саве расту два до три центрметра на сат. У Шпиљи је заплављено двадесетак домаћинстава, која се налазе у природној депресији.

- Нека наша предвиђања су да још неких сигурно 30 до 40 центриметара воде би требало да би ошло. Ми смо затворили град овдје комплетно, сва кључна мјеста смо затворили да не би вода ушла у град - навео је шеф Одсјека цивилне заштите општине Козарска Дубица Ђуро Трубарац.

У Новом Граду данас нема наставе у основним и средњим школама, а не ради ни дјечији вртић. Оборине су изазвале проблеме и у саобраћају. Између осталог, у Костајници и Шпиљи код Козарске Дубице обустављен је саобраћај на магистралном путу.