latinica  ћирилица
17/05/2023 |  17:32 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Минић обишао поплављена подручја у Приједору; Стање стабилно, ситуација се смирује

Стање у Приједору је стабилно и ситуација се смирује, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић након што је са градоначелником Слободаном Јавором обишао поплављена подручја.
Јавор и Минић обишли поплављена подручја у Приједору - Фото: РТРС
Јавор и Минић обишли поплављена подручја у ПриједоруФото: РТРС

- У непресталном смо контакту премијер Радован Вишковић и ја са свим начелницима у овом дијелу Републике Српске гдје имамо појаву вода које су ван својих токова - рекао је Минић.

Истакао је да су веома битне активности Јавне установе Воде Српске и активности које је проводила Градска управа.

- На ријеци Милошевици се видјело да је било много више воде него прошли пут када смо имали поплаву. Сада се то није десило јер  је уклоњено шибље и повећан капацитет проточности. То су мјере које се раде широм Српске - рекао је министар. 

Непрестално се морамо борити са природом, каже Минић, и дати одговор на овакве ситуације. 

- Благовремено поступање градске управе, Цивилне заштите, Владе Српске као и активности које су рађене на рјечним  водотоковима и обалозаштитама довеле су до тога да нисмо имали неку већу угроженост - истакао је Минић.

Градоначелник Приједора се захвалио Влади Републике Српске и министру Минићу који је обишао поплављена подручја и увјерио се какво је стање.

- Захваљујући мјерама које смо предузели почетком године, у насељима Врбице и Топола нема проблема. Очистили смо канал, искрчили ниско растиње и резултат конкретног рада се види - истакао је Јавор.

Нагласио је да проблема има са подземним водама.

- Највише у насељу Гомјеница гдје се вода приближила основној школи гдје је сутра настава и отказана. Слична ситуација је и у насељу Тукови. Ватрогасци су на лицу мјеста гдје са пумпама покушавају преусмјерити количину воде која тренутно надолази - каже Јавор.

Истакао је да је у Кључу и Санском Мосту Сана је у знатном паду, тако да очекују мирну ноћ.