latinica  ћирилица
18/05/2023 |  11:37 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Стабилније на сјеверозападу Српске - пријете подзмене воде (ФОТО/ВИДЕО)

Ситуација на поплављеним подручјима сјеверозапада Српске се побољшава. Водостаји великих ријека опадају, осим у Козарској Дубици гдје Уна стагнира, а Сава благо расте. И даље има већи број заплављених и поплављених стамбених и помоћних објеката. Пријете подзмене воде.
Сана - Приједор - Фото: РТРС
Сана - ПриједорФото: РТРС

Угрожена подручја данас ће посјетити предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Водостаји Уне и Сане у Новом Граду опали су око 20 центиметара од синоћ. Поплављено је 40 домаћинстава у насељима Млакве, Урије, Сухача и Пољавнице. У Млаквама је поплављен и градски стадион.

У Костајници ниво Уне опада - нижи је за 13 центриметара у односу на највише измјерени јучерашњи водостај. И даље је најтежа ситуација у Улици Ранка Шипке, у којој и даље раде пумпе.

- Ови који су поплављени, односно вода у објекте у које је продрла, по стварању могућности, односно смањењу нивоа водостаја ријеке Уне, ти објекти ће се ичи испумпати са РУЦЗ обезбиједили смо исушиваче. Кад се вода испумпа, уиће дезинфенкција тих објеката, ичће исушивање, а онда ћемо гледати на који начин санирати штету - рекао је начелник Костајнице Никола Јањетовић.

Водостај Сане у Приједору опао је за пола метра у посљедњих 12 часова. Вода из поплављених подручја се повлачи, али и даље има поплављених и заплављених објеката у Рашковцу. Вода је још прије три дана ушла у љетну кухињу Смаје Пилиповића.

- У односу на јуче, тренутно стање у Приједору је пуно повољније обзиром да је водостај ријеке Сане сад 413 центиметара, са опет тенднцијом опадања. Узводно гледајући, ријека Сана је у Санском Мосту опала 69 центиметара, ау Кључу 48 - навео је шеф Одсјека цивилне заштите града Приједора Мирослав Крнета.

Проблем сада представља појава подзмених вода, највише у Гомјеници у Туковима. Ватрогасци су на терену.

- Тренутно је ангажовано шест пуми, које су истовремено на терену. Имамо у залихи још толико пумпи. Спремни смо одговорити изазовима - рекао је старјешина Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Приједор Радован Мартић.

У Козарској Дубици ситуација се стабилизује - ниво Уне током ноћи почео је благо да опада. У мјесту Шпиља и даље је заплављено 38 домаћинстава.

Нови Град, поплаве (Фото: РТРС)

- Сава има благи раст. Ми очекујемо да ће она расти пошто одозго тај талас из Словеније иде, односно из Хрватске. Ми не очекујемо нешто посебно на том дијелу, бана бе пријети реална опасност ту да би то било заплављења или поплавња кућа. Вјероватно ће доћи до подземних вода и заплављња поњопривредног земЉишта -  додао је шеф Одсјека цивилне заштите општине Козарска Дубица Ђуро Трубарац.

На терену у угроженим подручјима су и екипе Републичке управе Цивилне заштите.

- Имамо стабилну ситуацију, пад водостаја и идемо на оне у оваквим ситуацијама превиђене, а то је помоћ локалном становништву на испумпавању виоде из заплављених простора, подрумских просторија.  У току попднева ћемо почети са доставом исушивача - истакао је в.д. директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.

На магистралном путу Козарска Дубица-Костајница, у мјесту Шпиља, као и на излазу из Костајнице, због излијевања воде на коловоз саобраћај је потпуно обустављен.