latinica  ћирилица
19/05/2023 |  14:33 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Випотник са Ћорићем: Грађевинарство у незавидној ситуацији

Министар за просторно уређење, грађевинарство и еколгију Бојан Випотник, са сарадницима, састао се данас у свом кабинету са делегацијом Привредне коморе Републике Српске, коју је предводио предсједник Коморе Перо Ћорић.
Бојан Випотник и Перо Ћорић - Фото: Уступљена фотографија
Бојан Випотник и Перо ЋорићФото: Уступљена фотографија

На састанку је истакнуто да се грађевинарство, као привредна грана због великог раста цијена енергената и грађевинског материјала нашло у незавидној ситуацији, а посебно привредна друштва која су, након проведеног поступка јавних набавки, имала закључене уговоре са уговореном фиксном, односно, непромјењивом цијеном грађења.

Саговорници су се усагласили да је ријеч је о системском проблему који се мора рјешавати интерресорно јер се, у основи, ради о примјени Закона о јавним набавкама. Випотник је рекао да је Министарство спремно да, у оквиру својих надлежности, учествује у рјешавању овог проблема и нагласио да је заједнички циљ да се грађевинарство као најпотентнија привредна грана сачува и унаприједи.

Фото: Уступљена фотографија

Такође, договорено је да се, с циљем спречавања потенцијалних злоупотреба личних лиценци учесника у грађењу, затражи појачан инспекцијски надзор у овој области и да се све евентуалне злоупотребе адекватно санкционишу.

На састанку се разговарало и накнадама за посебне категорије отпада и договорено је да се започети преговори између Привредне коморе и Министарства наставе, с циљем проналажења модела који неће додатно оптерећивати привреду.