latinica  ћирилица
19/05/2023 |  17:07 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Угљевик: Ђокић најавио инвестицију од 50 милиона евра у изградњу фабрике за прераду гипса (ВИДЕО)

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић најавио је, током посјете Руднику и термоелектрани "Угљевик", инвестицију од 50 милиона евра у изградњу фабрике за прераду гипса као продукта одсумпоравања и отварање нових 100 радних мјеста. Обишао је и радове на редовном годишњем ремонту у термоелектрани, који треба да ојача њену погонску спремност и повећа обим производње електричне енергије.
Ђокић РИТЕ Угљевик - Фото: РТРС
Ђокић РИТЕ УгљевикФото: РТРС

Нова инвестиција са кинеском компанијом "БНБМ", у којој је РиТЕ Угљевик један од акционара, отвара нову страницу рада и развоја. Панирано је да буде реализована у наредних неколико година.

- Око 40 милиона квадратних метара гипсаних плоча би се производило у том производном објекту и ја сам увјерен да је то значајно за овај крај и да ће бити прихваћено овдје и Републици Српској. Један велики допринос даљем расту индустријске производње у Српској - рекао је Ђокић.

Подсјетио је на велику инвестицију из 2017. године у систему за одсумпоравање димних гасова, који је за неколико деценија продужио радни вијек електране. Каже да је она сада врло мали загађивач и да ће новом инвестицијом технолошки процес бити заокружен. Изразио је захвалност актуелном руководству предузећа и свима који су годинама радили да би се омогућила ова инвестиција, за коју је кључну сагласност дала Влада Српске.

- Послије одлука Надзорног одбора, управе предузећа, Владе Републике Српске, данас је и Скупштина акционара донијела одлуку да можемо потписати уговоре о продаји гипса и угља са БМБМ Угљевик, тако да би се створили услови за покретање инвестиције – градње фабрике гипса у Угљевику, то ће много значити како за Угљевик тако и за Српску - истакао је Дико Цвијетиновић, директор РиТЕ "Угљевик".

Радови на редовном годишњем ремонту у РиТЕ треба да ојачају погонску спремност и повећају обим производње електричне енергије. Ремонт, који је почео 8. маја требало би да буде завршен 23. јуна .