latinica  ћирилица
19/05/2023 |  21:07 | Аутор: СРНА

Хор "Херувими" отворио врата будућим концертима духовне музике

У манастиру Свете Петке у Бијељини вечерас је први пут одржан концерт хорске музике на коме је Камерни хор "Херувими" из Бањалуке извео литургију Светог Јована Златоустог, композитора Владе Милошевића, и друге композиције традиционалне хорске музике.
Бијељина: Концерт хорске музике - Фото: СРНА
Бијељина: Концерт хорске музикеФото: СРНА

Диригент Душан В. Урошевић рекао је новинарима да је ово веома важан дан за културну сцену Бијељине и да је концерт у манастиру Свете Петке одржан уз благослов Његовог преосвештенстава епископа зворничко-тузланског Фотија.

- Камерни хор Конфуцијевог института извео је литургију Владе Милошевића, познатог композитора из Бањалуке, написану пред сам почетак Другог свјетског рата - навео је Урошевић, додајући да је та литургија била заборављена све до априла ове године када поново изведена у Бањалуци.

Урошевић је истакао да је његова жеља и свих чланова хора да он, с обзиром на то да се концерт први пут одржава у Бијељини, постане нова традиционална манифестација у овом граду.

Предсједник Удружења умјетника "Сопрано" Лидија Јелисић Симеуновић рекла је да је поносна што је вечерас наступила на концерту хорске музике, гдје је на репертоару била духовна музика.

Она је додала да је након 82 године Камерни хор "Херувими" Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци, под диригентском палицом Урошевића, извео литургију Светог Јована Златоустог.

Симеуновићева је рекла да је ова литургију раније премијерно изведена у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, а вечерас у Бијељини.

- На репертоару се нашао и световни програм, односно композиције из наше традиције, из нашег фолклора - рекла је Симеуновићева, која је са овим камерним хором извела двије духовне композиције.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић изразио је задовољство због концерта, као и наду да ће он постати традиционалан.

- Слушајући све ове пјесме духовно су нас нахранили, а наша је дужност да овакве концерте духовне музике претворимо у традицију - изјавио је Петровић који је присуствовао овом концерту.

Свештеник Васо Поповић рекао је раније Срни да је вечерашњи концерт хорске музике важан догађај који ће постати дио културне традиције Бијељине и Епархије зворничко-тузланске.

Концерт је одржан на иницијативу Симеуновићеве и уз подршку Градске управе.