latinica  ћирилица
19/05/2023 |  22:22 | Аутор: РТРС

Градишка: Отворен први позоришни фестивал Српске

Премијерном представом "Миропомазани" аутора Зорана Тодоровића из Источног Сарајева који је проглашен за најбољи необјављени драмски текст на јавном конкурсу "Реци наглас" Министарства просвјете и културе Републике Српске у Градишци је оторен први позоришни Фестивал "Љубица" који је посвећен Љубице Стефановић првој професионалној глумици у БиХ.
Фестивал позоришта у Градишци - Фото: СРНА
Фестивал позоришта у ГрадишциФото: СРНА

Фестивал је отворила помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић која је истакла да је овај фестивал веома важан за културу Српске и да враћа сјећање на Љубицу Стефановић Лазић, глумицу родом из Градишке која је у првој половини прошлог вијека поставила темеље позоришне умјетности на овим просторима

- Ријеч је конкурсу под називом "Реци наглас" за најбољи необјављени домаћи драмски текст. Првонаграђни Зоран Тодоровић из Источног Сарајева добио је прилику да према његовом тексту буде изведена позоришна представа "Миропомазан" - навела је Ђаковићева.

Директор Градског позоришта Градишка Златан Видовић, који је и директор фестивала "Љубица", захвалио је свима који су подржали ову манифестацију, предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Министарству просвјете и културе, Народном позоришту Републике Српске, Градској управи Градишка и градишком Културном центру.

- Публику у Градишци очекује пет дана уживања у квалитетним позоришним представама и другим садржајима у оквиру фестивала - истакао је Видовић.

У суботу ће се публици представити Позориште Приједор представом "Кућа на брду".