latinica  ћирилица
20/05/2023 |  07:34 ⇒ 09:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Политико: Бајден објављује нови војни пакет Украјини од 375 милиона долара

Предсједник САД Џозеф Бајден спрема се да објави нови пакет војне помоћи Украјини вредан 375 милиона долара, након очекиваног састанка са украјинским колегом Володимиром Зеленским у Јапану, изјавила су тројица неименованих америчких и украјинских извора упозната са разговорима.
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/Al Drago / POOL) -
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/Al Drago / POOL)

Како наводи "Политико", пакет војне помоћи ће укључивати више артиљеријских граната, оклопних возила и противтенковског оружја, чиме је Запад већ снабдијевао Украјину.

Ова вијест долази након што је амерички предсједник рекао да ће дозволити испоруку америчког авиона Ф-16 Украјини из других земаља, поручивши колегама из Г7 да ће подржати заједнички међународни напор да се тренирају украјински пилоти на авионима.

Земље које су користиле деценијама Ф-16, попут Белгије, Данске и Холандије, наговијестиле су да би могле да учествују у програму обуке украјинских пилота, док Норвешка размишља о помоћи тог типа.

Све НАТО земље су у процесу преласка на Ф-35 и већ неко време продају старије Ф-16 земљама попут Румуније, које желе да се помакну са ваздушне флоте створене од летјелица из времена Совјетског савеза.

Засад, ниједна земља, укључујући САД, није званично рекла да ће послати авионе Ф-16 Украјини.