latinica  ћирилица
20/05/2023 |  08:37 ⇒ 08:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Гувернер: Емилија-Ромања опоравиће се захваљући искуству из земљотреса 2012.

Италијанска регија Емилија-Ромања опоравиће се од овонедjељних разорних поплава, у којима је погинуло 14 особа, захваљујући лекцијама наученим из земљотреса 2012. године, изјавио је гувернер те регије Стефано Боначини.
Поплаве у Италији (Фото: EPA-EFE/PASQUALE BOVE) -
Поплаве у Италији (Фото: EPA-EFE/PASQUALE BOVE)

- Уколико постоји лекција коју смо научили из земљотреса, то је да свака хитна ситуација захтјева брзу обнову. Ништа неће стати - рекао је Боначини новинарима, алудирајући на пословање, туризам и друге активности у тој богатој италијанској регији, преноси Ројтерс.

Боначини, који би требало да се у уторак састане са италијанском премијерком Ђорђом Мелони како би разговарали о покушајима обнове, истакао је да је око 500 путева уништено или оштећено у поплавама.

У поплавама које су након обилних киша захватиле регију Емилија-Ромања, погинуло је 14 особа, а евакуисано је више од 10.000 људи.

Више од 15.000 људи морало је да напусти своје домове због поплава и стотина покренутих клизишта, а велики број оних који су заглављени у својим домовима немају струју и имају веома мало залиха.

Сјевер Италије у мају 2012. године погодила су два снажна земљотреса, у којима је погинуло 17 људи и причињена је велика материјална штета.