latinica  ћирилица
20/05/2023 |  09:00 | Аутор: РТС

Дрецун: Безбједносна ситуација на КиМ достигла максималну границу, преко које долази до сукоба

Предсједник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС, поводом полагања заклетве градоначелника Сјеверне Митровице, да је безбједносна ситуација на КиМ достигла максималну границу, преко које долази до сукоба.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Приштина минира дијалог, уз подршку земаља Квинте, док Курти истовремено покушава да успостави пуну и апсолутну контролу над сјеверу Косова.

Упркос неслагању већинског српског становништва, у сјеверном дијелу Косовске Митровице комплетиран је нови сазив локалне самоуправе, сачињен од Албанаца.

Са друге стране, представници Српске листе дали су премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију рок до првог јуна да, како кажу, престане са репресијом над српским народом.

Предсједник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је за РТС да је у току процес минирања дијалога од стране Приштине уз подршку земаља Квинте, потпуно одбацивањe Нацрта статута Заједнице српских општина који је урадио Управљачки тим и увођење у игру некакве Куртијеве "самоуправе за Србе", чија је суштина заправо да се призна лажна држава Косово од стране Београда.

Истовремено, додаје, Курти покушава да успостави пуну и апсолутну контролу над сјеверу Косова у два правца – један је административни, тако што ће запосјети четири општине на сјеверу после фарсичних "назови избора".

Упозорава да је опасно то што у Приштини наговјештавају да ће завршити процедуру отварања моста на Ибру и то што људима почињу да скидају таблице са аутомобила који се нису пререгистровали, да наплаћују и казне.

- Посебно је опасно што припремају други дио реализације њиховог плана, уз подршку Квинте, а то је право полицијско војно запоседање сјевера Косова. Већ су стационирали припаднике специјалних параполицијских јединица на северу Косова, донели су одредбу такозване владе о експропријацији српске земље у општинама гдје намјеравају да праве нове базе - указује Дрецун.

Дрецун оцјењује да је безбједносна ситуација достигла максималну границу, преко које долази до сукоба.

- Српски народ мора да реагује на угрожавање основних људских права, али и опстанка на северу Косова и Метохије - закључује предсједник Одбора за Косово и Метохију.