latinica  ћирилица
20/05/2023 |  11:09 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Опадање водостаја свих главних водотока у Српској; Сава у благом порасту (ФОТО)

Забиљежено је осјетно опадање водостаја свих главних водотока у Републици Српској, осим ријеке Саве која је у благом порасту на свим водомјерним станицама (Градишка, Србац, Рача), због протока воденог таласа из Словеније и Хрватске и притока Саве на нашем подручју, саопштено је из Вода Српске.
Воде Српске - Фото: илустрација
Воде СрпскеФото: илустрација

- На водомјерној станици у Градишци измјерен је водостај ријеке Саве од 721 центиметара, чиме је премашена кота редовне одбране од поплава (700 центиметара). Превентивно су, према ранијим рјешењима Јавне установе "Воде Српске", тренутно и даље на снази мјере ванредне одбране од поплава за поплавно подручје Дубичке равни, и мјере редовне одбране од поплава за поплавно подручје Лијевче поља и Србачко-ножичке равни - наводе из ове установе.

Додају да је у Новом Граду измјерен водостај ријеке Уне од 389 центиметара, што је знатно мања вриједност у односу на јучерашње мјерење у 9:00 часова (462 центиметара).

Фото: Водостај у Новом Граду - СРНА

Очекује се даље опадање и стабилизација водостаја ријеке Уне.

Водостај Уне (Фото: СРНА)

Како кажу из "Вода Српске" у Приједору је измјерен водостај ријеке Сане од 297 центиметара, што је знатно мања вриједност у односу на јучерашње мјерење у 9:00 часова (367 центиметара). Очекује се даље опадање и стабилизација водостаја ријеке Сане.

- Забиљежено је и опадање и стабилизација водостаја и других главних водотока у Републици Српској: Врбас, Босна, Дрина и Требишњица са притокама, осим ријеке Саве гдје се и у наредних два до три дана очекују повишени водостаји због проласка воденог таласа - закључују они.