latinica  ћирилица
20/05/2023 |  11:14 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Митровић: Питање имовине је у потпуности ријешено

У Уставу БиХ нема ни једне одреднице која говори о државној имовини и сулуда су истрајавања на тврдњама да се све прво упише на БиХ, па послије нешто преписује, рекао је правник Љубинко Митровић, који се одазвао позиву ОХР-а да буде дио радне групе која се бави имовином у БиХ, али је напустио већ након првог састанка.
Љубинко Митровић - Фото: РТРС
Љубинко МитровићФото: РТРС

- Не можете да књижите нешто што је направио народ у Пискавици на ниво БиХ илуи оно што је Српска помоћу кредита направила као, на примјер ауто-пут од Бањалуке до Добоја, тако да је јасно збопг чега сам напустио групу - рекао је Митровић.

Он каже да на првој сједници радне групе нису могли да дефинишу шта је то државна имовина, а камоли нешто друго.

- Осим тога, не може све бити уписано на БиХ, а да онда неко одатле каже: Е, ово припада мјесној заједници, ово општини, а оно ентитету. То су глупости - рекао је Митровић за Глас Српске.

Митровић је нагласио да је важно то што у Уставу БиХ нема одреднице о имовини, те да су сулуда истрајавања на тврдњама да се све прво упише на БиХ, па послије нешто преписује.

- Одговор на питање зато је једноставан - то је уређено и принципима које сам навео и другим документима који су донесени прије усвајања дејтонског Устава. Питање имовине је у потпуности ријешено - рекао је Митровић.

Из ОХР-а је 24. априла саопштено да су уз подршку Савјета за спровођење мира у БиХ формирали радну групу експерата, као дио техничких консултација о државној имовини, односно расподјеле између БиХ и других нивоа власти. Тада је речено да радну групу чине угледни домаћи и међународни правни стручњаци, а одржали су три састанка. Међутим, имена никад званично нису откривена јавности.