latinica  ћирилица
20/05/2023 |  11:46 ⇒ 15:21 | Аутор: РТРС

Квинта тражи хитно спровођење одлуке о враћању земљишта Високим Дечанима

Чланице Квинта поводом седам година од одлуке Уставног суда самопроглашеног Косова о враћању 24 хектара земљишта манастиру Високи Дечани поновиле су апел привременој Влади самопроглашеног Косова да хитно и без одгађања спроведе одлуку о укњижењу земљишта на Високе Дечане.
Манастир Високи Дечани - Фото: СРНА
Манастир Високи ДечаниФото: СРНА

Из Квинте су упозорили да је владавина права и поштовање независности правосуђа обавеза за све демократски изабране власти и неопходни предуслов за интеграцију самопроглашеног Косова у европске и евроатлантске институције, укључујући и даљи напредак у подношењу захтјева за чланство у Савјету Европе, те поручили да ће одгађање одлуке о укњижењу земљишта представљати сметњу даљем напретку Приштине.

- Шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Велике Британије, САД и ЕУ понављају позив Влади /самопроглашеног/ Косова да у потпуности и хитно спроведе законску регистрацију земљишта манастира Високи Дечани - наведено је у заједничком саопштењу земаља Квинта групе.

У саопштењу се подсјећа да је у мају 2016. године, Уставни суд самопроглашеног Косова потврдио власништво манастира Дечани над 24 хектара земље и да упркос правној одлуци и накнадним захтјевима Квинте одлука није спроведена.