latinica  ћирилица
20/05/2023 |  11:49 | Аутор: СРНА

Којић: Институт да достави имена наводно идентификованих лица српске националности

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да та организација тражи да буду објављени подаци са именима и презименима, мјестом и годином проналажења за сва 422 лица српске националности, колико је наводно идентификовао Институт за нестала лица БиХ до сада путем ДНК методе.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

- Дегутантни и експресни деманти Института на тврдње предсједника Републичке организације породица Исидоре Граорац која је изнијела податке да је од оснивања овог института пронађено само 58 лица српске националности доказује да ми из Републике Српске говоримо истину, јер чим су овакви подаци угледали свјетлост дана одмах су пожурили да нешто демантују покушавајући прикрити свој нерад и све закулисне радње које се дашавају у овом накарадном институту - истакао је Којић.

Он је навео да Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила од Института тражи да доставе тој организацији, али и јавности податке са именима и презименима, те мјестом и годином проналаска за сва та наводна 422 лица српске националности, као и да одговоре гдје и на којим локалитетима се налазе тих 725 лица, гдје су они похрањени данас и када су есхумирани.

- Од њих тражимо да доставе јавности и позивнице српским представницима за састанак са америчким амбасадором /Мајкл Марфи/, истим оним који при посјети Сребреници заобилази спомен собу у којој су слике убијених Срба и не жели да се састане са породицама српских жртва, а претходно оде у Поточаре. Много му је битнији азил за псе који оде да види него наше жртве, и његова наклоност ка породицама и заинтересованост за тражење несталих нам је позната - рекао је Којић.

Он је навео да је њему /америчком амбасадору/ битно да се намири и попуни мезарје у Поточарима како би се оправдало њихово битисање овдје.

- Крајње подло и срамотно! - додао је Којић за Срну.

Он је затражио објашњење како је могуће да се једна кост Србина из Подравања преда породици након што је есхумирана 2000. године, тек 22 године касније и упитао да ли то значи да је потребно више од 1000 година да и осталих 49 жртава српске националности буде пронађено и предато породицама.

- Видимо да Институт објављује да су на подручју Сребренице и Братунца пронашли три тијела жртава бошњачке националности које су, како они наводе на свом сајту, убијене у геноциду почињеном у јулу 1995. године. Ко су они да дају формулације рата, да изигравају историчаре, судије и пресуђују? О каквом геноциду они причају? - упитао је Којић.

Он је поставио и питање зашто нико од њих није обавијестио породице српских жртава из Сребренице и Братунца да присуствују тој есхумацији.

- Ми основано сумњамо да је ријеч о нашим најмилијим. Зашто се стављају на страну једног народа и воде политику Сарајева, јер знамо да и даље Институтом ведри и облачи Амор Машовић, који слуша своје менторе из СДА - додао је Којић.

Он је нагласио да чланови Републичке организације не износе непровјерене информације и зато траже одговоре на ова питања, али и да све што је затражено буде презентовано јавности па да се види ко говори истину, а ко не.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је прије два дана Срни да породице погинулих и несталих из Републике Српске захтијевају од надлежних институција да се под хитно под ингеренције Српске врати надлежност тражења несталих, у највећем законски дозвољеном обиму.

Она је истакла да је од 2008. године, када је формиран Институт, до данас пронађено и индентификовано 58 несталих Срба, док су сви остали идентификовани пронађени захваљујући бившој Комисији за тражење несталих лица Српске.

Из Института за нестала лица БиХ јуче је саопштено да су од почетка рада Института до сада, путем ДНК методе, идентификована 422 лица српске националности и да све породице могу провјерити податке несталих особа у бази несталих објављеној на веб страници Института.

Срна већ други дан покушава да провјери податке у Бази несталих на веб страници Института, али тај дио веб странице није био у функцији.