latinica  ћирилица
20/05/2023 |  12:49 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

У Новом Саду Сајам пољопривреде, учествују и компаније из Српске (ВИДЕО)

У Новом Саду је отворен 90. Међународни сајам пољопривреде на којем ће се ове године представити 10 компанија из Републике Српске, а отварању је присуствовао и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић.
Министри пољопривреде Српске и Србије на Новосадском сајму - Фото: РТРС
Министри пољопривреде Српске и Србије на Новосадском сајмуФото: РТРС

Привредници из Српске представљају се у организацији Привредне коморе Републике Српске у сарадњи са Спољнотрговинском комором БиХ, уз организациону и техничку подршку Представништва Републике Српске у Србији.

На заједничком штанду представљају се предузећа "Дестилација" Теслић, "Агродестил" Лакташи, "Сава Семберија" Бијељина, ПЗ "Клековача Дринић", "Град" Бијељина, "Винарија Пајић" Брчко, "Вива компани" Бањалука, "Агро план" Бијељина, "Стајић" Бијељина и "Природно" Бијељина.

Фото: РТРС

Свечаном отварању присуствовали су и предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Организатори су најавили да ће се на сајму представити 1.100 излагача из 26 држава, а земља партнер је Италија, која је трећи пут у овој улози.

Учеснике и госте сајма поздравили су министар пољопривреде Италије Франческо Лолобриђида, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Министар пољопривреде Србије Јелена Танасковић рекла је да је пољопривреда међу приоритетима Владе Србије, а да тренутне проблеме са пољопривредницима покушава да ријеши мирно, кроз разговоре.

Она је поручила да српски домаћини производе високо квалитетну храну која заслужује да се нађе на тржиштима свијета и због тога је један од задатака владе да проналази нове купце.

Државни секретар у ресорном министарству Србије Душанка Голубовић рекла је да ће на сајму бити показан велики број различитих врста, коња, говеда, оваца и коза, да ће посјетиоци моћи да виде уобичајене, али и неке нове врсте као и да се упознају са генетским потенцијалима и условима у којима се они гаје, а изложба ће бити продајног карактера.

Ове године због опасности од афричке куге, на изложби неће бити свиња.