latinica  ћирилица
20/05/2023 |  12:57 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Кошарац: Блокада источне интерконекције је политика деструкције

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да жели да вјерује да у Предсједништву БиХ неће бити заустављена Нова источна интерконекција, након што је Савјет министара дао сагласност за покретање преговора са Србијом ради закључивања споразума о реализацији овог стратешког пројекта.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је истакао да би то значило да дословно два човјека /чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић/ блокирају развој и Републике Српске и Федерације БиХ.

- Сасвим сигурно би и грађани ФБиХ то оцијенили као политику деструкције и опструкцију развојних пројеката, али и спрјечавање стварања услова за боље еколошке стандарде и чист ваздух - поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је напоменуо да је Нова источна интерконекција стратешки пројекат за Републику Српску, те да постоји реална основа да једна четвртина, односно 25 одсто њених капацитета, буде уступљено ФБиХ, примарно Тузланском кантону.

- Да парадокс буде већи, Денис Бећировић живи у Тузли. Како ће објаснити својим суграђанима у најмногољуднијем кантону да је против гасификације Тузланског кантона? Негативан став двојице чланова Предсједништва БиХ директна је пријетња и негативно ће се одразити на сваку кућу у Републици Српској и федерацији БиХ, које би могле бити снабдјевене гасом из Нове источне интерконекције - оцијенио је Кошарац.

Према његовим ријечима, не постоји ниједан оправдан разлог да делегацији за преговоре буде онемогућено да крене у разговоре са представницима Србије у циљу закључивања споразума о изградњи Нове источне интерконекције.

- По ко зна који пут ћу нагласити да Република Српска и њени представници на заједничком нивоу немају ништа против развојних пројеката у федерацији БиХ. Спремни смо подржати и Јужну интерконекцију, јер смо свјесни да диверзификација и омогућавање више извора снабдијевања гасом значе дугорочну енергетску стабилност, развој привреде и јеФтинији енергент за домаћинства - нагласио је Кошарац.

Уколико у Предсједништву БиХ буде блокада, истакао је Кошарац, одговорност ће сносити Денис Бећировић и Жељко Комшић.

- Уколико се настави са опструисањем Нове источне интерконекције, очигледно ће се десити да сви пројекти буду заустављени. Одговорност за блокаду институција на нивоу БиХ биће на двојици чланова Предсједништва БиХ, који ће морати да објасне грађанима и својим гласачима зашто су против развојних пројеката - поручио је Кошарац.