latinica  ћирилица
20/05/2023 |  13:05 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Минић: Српска има шта да покаже у прерађивачкој индустрији

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић оцијенио је да Српска има квалитетне производе из области прерађивачке индустрије, што потврђује и учешће фирми из Републике Српске на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду.
Сајам пољопривреде - Фото: РТРС
Сајам пољопривредеФото: РТРС

Минић је истакао да Српска има квалитет и континуитет производње, која се повећава из године у годину.

- Сама чињеница да фирма "Сава" из Бијељине осваја низ најпрестижнијих награда говори у прилог томе да има капацитет не само да се појави на сајму, већ и да буде запажен излагач. Имаћемо и убудуће шта показати и бити конкурентни и на осталим сајмовима - рекао је Срни Минић, који је у Новом Саду присуствовао отварању 90. Међународног сајма пољопривреде на којем се представља 10 компанија из Републике Српске.

Он је додао да се посљедњих година на глобалном нивоу много говори о енергетици и храни, чега Република Српска има више него довољно за властите потребе.

- Све оно што Република Српска може да извезе представља много више од самог извоза, то директно утиче на баланс који је потребан између увоза и извоза, јер не можемо се заштитити од прекомјерног увоза због свега што се дешава у политичком Сарајеву - рекао је Минић.

Он је додао да ће представници институција и излагача из Српске имати низ састанака и договора током Међународног сајма пољопривреде у Новом Саду, што ће на одређени начин подићи ниво производње пољопривредницима у Српској.

- На сајму имамо прилику да видимо најсавременију механизацију која се набављала и у Српској кроз пројекат капиталних улагања. Ово је један од најбољих сајмова и најбољих наступа представника из Републике Српске, који имају шта показати -  закључио је Минић.

Привредници из Српске наступају на сајму у организацији Привредне коморе Републике Српске у сарадњи са Спољнотрговинском комором БиХ, уз организациону и техничку подршку Представништва Републике Српске у Србији.

На заједничком штанду представиће се предузећа "Дестилација" Теслић, "Агродестил" Лакташи, "Сава Семберија" Бијељина, ПЗ "Клековача Дринић", "Град" Бијељина, "Винарија Пајић" Брчко, "Вива компани" Бањалука, "Агро план" Бијељина, "Стајић" Бијељина и "Природно" Бијељина.