latinica  ћирилица
20/05/2023 |  14:18 ⇒ 14:22 | Аутор: РТС

Златна палма за Харисона Форда и бриљантну каријеру

Холивудски ветеран Харисон Форд у Кану се опростио се од улоге најпознатијег археолога у историји филма Индијане Џонса.
Харисон Форд (Фото: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER / POOL) -
Харисон Форд (Фото: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER / POOL)

 Уочи свјетске премијере петог, и последњег наставка популарног серијала - "Артефакт судбине", Кански фестивал додијелио му је Златну палму за животно дјело.

Фестивал у Кану познат је по томе да увијек уприличи гламурозну премијеру потенцијалног хита највећих компанија, али често се дешавало да те филмове прате лоше критике.

Моћни холивудски студији, својевремено су апеловали да фестивал обузда критичаре, јер у супротном неће давати филмове.

Али, промоција на овом фестивалу, важи за најефектнију. Прве критике након Индијане Џоунса, Артефакта судбине, мјештовите су, што је потврдио и аплауз који је био јачи уочи пројекције, него након одјавне шпице, што се сматра пристојном формалношћу.

Али, захваљујући бриљантној каријери и улогама од Блејд Ранера, Ратова звијезда, до Бегунца, Харисон Форд је заслужио почасну Златну палму за животно дјело - и каријеру коју је обиљежила улога Индијане Џонса.

- Погледао сам се у огледало, што је једнако добро као да се видите на филму. Било је лијепо вратити се на филмски сет, обући костим, јер то управо описује лик и врсту филма коју публика препознаје. Индијана Џоунс има сјајан костим и јединствен је лик. Било ми је драго што сам имао прилику да му се вратим - изјавио је Форд.

Глумачки ветаран који никада није добио Оскара и само је једном био номинован за ту награду, био је емотиван и на премијери и на конференцији за новинаре.

У уводној сцени приче о свемирском програму, чија радња почиње 1944. - Харисон Форд је компјутерски подмлађен.

- Није уљепшано, то је заиста било моје лице из тог времена. Не дјелује вјештачки, што је заиста фантастично.

Пети филм о једном од најомиљенијих ликова у историји кинематографије - Индијани Џоунсу, није режирао Стивен Спилберг, већ Џејмс Менголд.

Посљедња авантура франшизе започете 1981. у српске биоскопе стиже крајем јуна.