latinica  ћирилица
20/05/2023 |  16:08 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Калабухов на Палама отворио изложбу "Да се не заборави" (ВИДЕО)

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов поручио је Србима да се не дају и да не одустају од истине без обзира на лажи и покушаје више европских земаља да се рехабилитује нацизам и да се релативизују злочини.
Калабухов на Палама отворио изложбу "Да се не заборави" - Фото: СРНА
Калабухов на Палама отворио изложбу "Да се не заборави"Фото: СРНА

Калабухов је рекао да је изложба "Да се не заборави", коју је отворио данас на Филозофском факултету на Палама, управо посвећа чувању историјског памћења.

Изложба приказује злочине нациста и њихових саучесника против цивилног становништва Совјетског Савеза и Европе у Другом свјетском рату, а дјелом и на простору бивше Југославије.

Калабухов је рекао током обраћања присутнима да историја, не само подсјећа, него и учи, лијечи, али и помаже у избјегавању понављања старшних поука из прошлости.

- Ријеч је о архивским документима, фотографијама и зато се морамо сјетити њиховог подвига, пренијети младим генерацијама да знају шта је било њиховим прецима - додао је Калабухов.

Он је рекао да је наука утврдила да је идеологија фашизма донијела неизмјерна страдања читавом човјечанству, а историчари знају да фашисти и њихова идеологија сносе кривицу за геноцид над више народа током Другог свјетског рата од којих су највеће жртве руски и српски народ.

Према његовим ријечима, од 28 милиона совјетских жртава више од 13 милиона је била намјерно истребљено, мучено до смрти, међу којима више од 200.000 дјеце.

Представник Института за словенистику Руске академије наука Никита Гусјев истакао је да је битно да се не препусте забораву трагични догађаји који везују историју руског и српског народа и да је због тога важна данашња изложба.

Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић рекао је да је изложба важна јер руски и српски народ имају највећу обавезу да се сјећају и гаје културу памћења због огромних жртава које су поднијели у току Другог свјетског рата.

- На овај начин сјећамо се тих жртава, а у будућности ћемо градити везе које ће учршћивати ту културу памћења - нагласио је Мастиловић.

Уз изложбу, на Филозофском факултету одржан је и међународни научни скуп "Наука и стварност" који је организован у сарадњи са шест партнерских универзитета из Кине, Русије, Француске, Словеније, Румуније и Грчке, и има велики значај за међународно позиционирање и научника и Универзитета Источно Сарајево.

- У посљедњих неколико година ми заиста биљежимо одличне резултате на пољу рангирања Универзитета, али ту се ми не задовољавамо, наша је обавеза да и даље радимо, улажемо у науку, струку и образовање - рекао је ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић.

Од књижевности и историје до психологије и филозофије – о 17 тема из различитих области друштвених и хуманистичких наука разговарало је 114 учесника са 26 универзитета.

Уочи изложбе, представници Руског историјског друштва положили су вијенце на споменик народном хероју Милану Симовића на Палама.