latinica  ћирилица
20/05/2023 |  17:38 ⇒ 21:20 | Аутор: СРНА

Обиљежена 31 година од формирања Прве посавске бригаде ВРС

У Брчком је данас обиљежена 31. година од формирања Прве посавске бригаде Војске Републике Српске, кроз коју је прошло више од 7.500 бораца, рањено више од 3.600, а погинуло 445 у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Брчко-помен - Фото: СРНА
Брчко-поменФото: СРНА

Тим поводом служен је парастос за погинуле борце и положени вијенци на споменик Српским браниоцима Брчког.

Предсједник брчанског БОРС-а Цвјетко Симић рекао је да је ова бригада била једна од најбољих и најодликованијих у ВРС.

- Прва посавска бригада учествовала је у борбама на читавом простору Српске и дала допринос њеном стварању за шта је одликовања Орденом Немањића и многим другим одликовањима - рекао је Симић.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да је Прва посавска бригада дала немјерљив допринос у одбрани народа и стварању Српске и да је важно да се сваке године окупе и обиљеже дан њеног формирања.

- Ово је једна врста историјског часа да се присјетимо ратног пута Прве посавске бригаде и бораца који су положили живот за стварање Српске - додао је Милић.

Обиљежавању 31 године од формирања Прве посавске бригаде присуствовали су бивши припадници ове бригаде, чланови породица погинулих и несталих бораца, представници политичких партија из реда српског народа и бројни грађани.

Прва посавска бригада формирана је 20. маја 1992. године. Бригада је имала најјачу ударну и ватрену моћ у Источно-босанском корупусу ВРС.