latinica  ћирилица
20/05/2023 |  18:04 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Бањалучке везиље обарају Гинисов рекорд: Пешкир у змијањском везу дужине 31 метар (ВИДЕО)

Хуманитарно удружење жена "Дуга" из Бањалуке покушало је да обори свјетски рекорд извезеног традиционалног пешкира дужине 31 метар. На осмочасовној манифестацији "Пешкир у змијањском везу за свјетски рекорд" учествује 45 везиља.
Бањалучке везиље обарају Гинисов рекорд - Фото: РТРС
Бањалучке везиље обарају Гинисов рекордФото: РТРС

Хуманитарно удружење жена "Дуга" годинама његује традицију, а за подухват вриједан Гиниса инспирисала их је 31 година постојања удружења. У овом подухвату учествује 45 везиља које настоје поставити нови свјетски рекорд, а у сваком тренутку ће радити 30 везиља.

На пешкиру дугом 31 метар ће се наћи чак 155 различитих мотива. План је да рад на пешкиру буде завршен у року од осам часова. Змијањски вез је неодвојиви дио културног насљеђа Републике Српске, а 2014. године заштићен је од стране УНЕСЦО-а.

- Имамо велику жељу да што брже одрадимо овај посао и за осам сати ћемо покушати да оборимо рекорд - каже координатор пројекта Слободанка Ристић Гашић.

У оквиру промоције змијањског веза од непроцјењиве важности било је ангажовати и младе, те их упознати са традицијом и коријенима свог народа.

- Имамо дванаесторо дјеце узраста 8 до 15 година који су полазници наше мале школе змијањског веза. Јако су јако срећни да учествују са нама на овом пројекту - додала је Гашићева.

Напомиње да је претходни рекорд износио 12 метара.