latinica  ћирилица
20/05/2023 |  18:36 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Ријеке се повлаче у корита, поплављена домаћинства санирају штету (ВИДЕО)

Након поплава које су погодиле сјеверозапад Републике Српске, стање је много боље. Водостаји ријека су у опадању, осим Саве. У Новом Граду и Костајници мјештани поплављених насеља чисте домаћинства од муља. Слиједи исушивање и дезинфекција поплављених просторија.
Водостаји ријека - Фото: СРНА
Водостаји ријекаФото: СРНА

У новоградском насељу Млакве испумпавају воду из поплављених кућа и са стадиона. Вода се задржала и на више стотина хектара пољопривредног земљишта. Мјештани сабирају штету.

Санација штете слиједи и у насељима Рудице и Радишића поток. Стигло је до данас више од 190 пријава грађана.

На улазу у Нови Град из правца Приједора, активирано је и клизиште.

И у Костајници сумирају штету.

- Екипе Цивилне заштите су у протекла два дана испумпале воду из свих објеката и помоћних гдје се вода задржала. У току је прање објеката, а у понедјељак ће почети дезинфекција објекта и прање улица - каже Александар Пашић, портпарол општине Костајница.

Помоћ из Српске упућена је и у Федерацији БиХ. Из Теслића је послат први контингент помоћи угроженом становништву Унско-санског кантона, које је претходних дана погођено поплавама. У два шлепера су основне животне намирнице у вриједности око 100.000 КМ, које су набављене кроз редовне поступке интервентих набавки Владе Републике Српске.

Из Вода Српске су саопштили да је забиљежено осјетно опадање водостаја свих водотока, осим Саве која је у благом порасту на мјерним станицама Градишка, Србац и Рача.