latinica  ћирилица
20/05/2023 |  18:48 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

У Бијељини обиљежена годишњица формирања Илијашке бригаде (ВИДЕО)

Прије 31 годину формирана је Илијашка бригада, која је дала снажан печат одбрани Републике Српске. Кроз бригаду је прошло више од 6.000 бораца, погинуло 539, а рањено 1.600. Парастосом у порти манастира Свете Петке у Бијељини одата је почаст свим жртвама страдалим на подручју Илијаша, Вогошће и Рајловца.
У Бијељини обиљежена годишњица формирања Илијашке бригаде - Фото: РТРС
У Бијељини обиљежена годишњица формирања Илијашке бригадеФото: РТРС

Бригада је формирана као круна самоорганизације српског народа Илијаша. Борили су се се на веома важном правцу који је водио из средње Босне према Сарајеву. Дјеловала је окружена са три стране и имала највише погинулих бораца од свих српских бригада. Ратне страхоте се не заборављају.

На спомен обиљежју уписана су 1.264 имена погинулих припадника Илијашке, Вогошћанске и Рајловачке бригаде, као и цивилних жртава рата са тог подручја.

У честитки, коју је упутио предсједник Републике Српске Милорад Додик, наводи се да је обиљежавање овог значајног датума прилика да чувамо тековине Одбрамбено-отаџбинског рата и његујемо жртву погинулих бораца, вођених часним и племенитим циљевима, те да би њихов примјер требало да буде водиља и подсјетник шта се може догодити ако изгубимо слободу.