latinica  ћирилица
20/05/2023 |  19:24 ⇒ 19:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Пољопривредници прихватили понуду Владе Србије, неће блокирати путеве

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача "Стиг" Недељко Савић изјавио је данас да су представници пољопривредника који су били данас на разговорима у Влади Србије, прихватили понуду и да неће више блокирати путеве.
Пољопривредници прихватили понуду Владе Србије (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић) -
Пољопривредници прихватили понуду Владе Србије (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

- Наше Удружење и остала која су била на састанку у влади прихватила су понуду. Чекамо реализацију тога - рекао је Савић за Танјуг. Додао је да неће више блокирати путеве.

Преговори представника пољопривредника са премијерком Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим трајали су данас више од пет сати у Влади Србије.

Међу главним захтјевима пољопривредника, како је раније саопштено, било је повећање субвенција по хектару обрадиве површине, да премија за литар млијека умјесто 15 буде 20 динара, као и да минимална откупна цијена млијека буде 78 динара по литру плус ПДВ.

Такође, пољопривредници су захтијевали да се на дизел гориво за пољопривреднике за 100 литара по хектару за ратарске културе и 300 литара за повртарске културе не обрачунавају акцизе и ПДВ.

Поред тога захтијевали су увођење прелевмана на млечне производе и да се субвенције по крави, које тренутно износе 30.000 динара увећају за 10.000 динара.

Међу захтјевима су биле и субвенције од 35.000 по хектару за све пријављене површине и укидање ограничења за субвенције до 20 хектара.