latinica  ћирилица
20/05/2023 |  19:25 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Принц Александар Карађорђевић на Равној Гори одао почаст генералу Михаиловићу

Принц Александар Карађорђевић посјетио је данас спомен комплекс на Равној гори и одао пошту генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу и свим херојским борцима Југословенске војске у отаџбини.
Принц Александар Карађорђевић на Равној Гори - Фото: СРНА
Принц Александар Карађорђевић на Равној ГориФото: СРНА

Повод посјете била је 82. годишњица откако је у то вријеме пуковник Драгољуб Михаиловић са групом од 25 официра и војника дошао на Равну гору и започео герилску борбу против нацистичке окупације, саопштено је из Канцеларије престолонасљедника.

Карађорђевић је рекао да су се генерал Михаиловић и његови војници борили на два фронта, против двије екстремне идеологије, од којих су обје у супротности са сваком вриједности на којој српски народ стоји.

- Они су своје животе ставили на олтар отаџбине у борби за правду и слободу. Њиховом жртвом Равна Гора постала је важан симбол за сваког правог родољуба у нашој земљи - рекао је Карађорђевић.

Одајући почаст овим херојима, каже Карађорђевић, сви су дужни да увијек буду вјерни највишим вриједностима и идеалима правде, оданости, јединства, поштења и правичности.

- Увијек морамо да будемо свјесни колико је традиција Југословенске војске у отаџбини важна за нашу земљу, народ и историју - навео је Карађорђевић у свом говору.

Он је навео да се са Равне горе искра слободе и отпора окупацији као ватра ширила по цијелој земљи.

- Иако су они чија имена овдје нећу спомињати покушали да оклеветају генерала Михаиловића, његово име је остало славно и запамћено са великом љубављу и поштовањем. Исто су покушали и са именом мог оца. Али часни људи никада нису вјеровали у измишљотине записане у "званичној" диктираној историји, већ су чували сјећање на истину. И истина је побиједила, као и увијек - рекао је Карађорђевић.

Окупљање је почело парастосом у цркви Светог Георгија, који је предводио архимандрит Михаило Биковић, игуман манастира Јовање, са свештенством Епархије ваљевске, а потом је услиједио програм и полагање вијенаца испред споменика генералу Михаиловићу.

Принц Александар Карађорђевић је посјетио и музеј на Равној гори, посвећен Југословенској војсци у отаџбини.