latinica  ћирилица
20/05/2023 |  20:34 ⇒ 21/05/2023 | 17:04 | Аутор: СРНА

Њемачка тражи раднике широм свијета

Њемачка радну снагу намјерава да тражи у земљама ван Европе као што су Бразил, Мексико и Индонезија, изјавио је њемачки министар рада Хубертус Хејл.
Берлин, Њемачка - Фото: РТРС
Берлин, ЊемачкаФото: РТРС

- Заједно с представницима привреде радимо на стратегији у земљама у којима се на тржишту рада налази много више младих и добро квалификованих радника него што то домаћа тржишта рада могу апсорбовати - рекао је Хејл њемачким медијима.

Он је навео да ће Њемачка улагати у стручно оспособљавање младих на лицу мјеста, а људи који ће доћи у Њемачку профитираће од добро плаћеног радног мјеста које им отвара могућност да финансирају породице код куће.

Хејл би са министром спољних послова Њемачке Аналеном Бербок у јуну требао да отпутује у Бразил како би размотрили могућност доласка већег броја његоватеља који су пријеко потребни њемачком тржишту рада.

Сличне споразуме Њемачка би требало да склопи и са Мексиком и Индонезијом, а Хејл је у фебруару боравио у Гани са истим циљем.

Њемачка Влада разговоре о привлачењу радне снаге води и са Колумбијом, Тунисом, Мароком, Египтом, Индијом, Филипинима и Вијетнамом.

Институт за њемачку привреду крајем прошле године саопштио је да је на агенцијама за запошљавање било пријављено више од 630.000 радних мјеста која није било могуће попунити због недостатка одређене радне снаге.