latinica  ћирилица
21/05/2023 |  07:46 ⇒ 21:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Парламентарни избори у Грчкој: Отворена биралишта

У Грчкој су јутрос отворена биралишта на парламентарним изборима, првим откако економија ове земље више није предмет стриктне контроле међународних повјерилаца који су је кредитирали током готово 10-годишње финансијске кризе.
Избори у Грчкој, архива (Фото: EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI) -
Избори у Грчкој, архива (Фото: EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI)

Два главна ривала на изборима су конзервативни премијер Киријакос Мицотакис (55) и бивши банкар образован на Харварду, Алексис Ципрас (48) који предводи љевичарску партију Сириза, преноси АП.

Истраживања јавног мњења показују да странка премијера Киријакоса Мицотакиса, конзервативна Нова демократија, води испред партије Сириза, љевичара Алексиса Ципраса, која је владала Грчком од 2015. до 2019. на врхунцу грчке дужничке кризе, пренио је Ројтерс.

Нови изборни систем, дјелимично пропорционалан, значи да ће побједник бити мало вјероватан уколико не освоји више од 46 одсто гласова, након чега ће два главна ривала морати да пронађу потенцијалне савезнике или ће, што је вјероватније, доћи до одржавања нових избора за мјесец дана, наводи агенција,

Послије избора, ако се потврде прогнозе, три водеће странке - Нова демократија, Сириза и Социјалистички ПАСОК, добиће, редом, по три дана да покушају да формирају владу.

Нова демократија, са рејтингом од 32 до 37 одсто, у теорији би могла да се удружи са ПАСОК-ом, који заузима треће мјесто са прогнозираних 8 до 11 одсто гласова подршке. Те две странке су ставиле свој историјски анимозитет на страну и владали су Грчком током дужничке кризе.

Међутим, премијер Мицотакис (55) рекао је у интервјуу за Ројтерс да би више желио јаку једнопартијску владу.

Искуство нас је у Грчкој научило да су једнопартијске владе много стабилније од коалиционих - истакао је Мицотакис.

Подршка Сиризи се креће између 27 и 31 одсто, а анкете показују да би Сириза морала да се удружи са више од двије странке, укључујући ПАСОК, да би освојила већину у парламенту који има 300 мјеста.

Један од потенцијалних партнера Ципраса могао би да буде његов бивши министар финансија, марксиста Јанис Варуфакис, који води малу странку Мера25.

Међутим, односи између њих двојице су захладњели од 2015. године када је Варуфакис морао да поднесе оставку како би помогао Ципрасу да постигне трећи споразум о спасавању Грчке са зајмодавцима из еврозоне. Варуфакис је зато искључио улазак у коалицију са Сиризом.

Ту је и Грчка комунистичка партија која има подршку између пет и шест одсто бирача, која је, такође, одбацила могућност да уђе у коалицију или подржи мањинску владу.

Ако се бројеви не буду сложили, водећим кандидатима можда ће бити потребна подршка десничарског лидера Киријакоса Велопулоса, ТВ водитеља који ради пола радног времена, чија је странка "Грчко рјешење" ушла у парламент 2019. ж

И Велопулос је одбацио могуће коалиције, у интервјуу за Мега ТВ ове недјеље, оцијенивши две главне странке "непоузданим партнерима".